Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Potpisnici Ugovora o nabavci novih 15 tramvaja: Istorijski trenutak za građane Sarajeva

Posebno je istaknuta potrošnja manje količina energije, odnosno energetska efikasnost novih tramvaja.

01.09.2021. 14:07 / Izvor: Akta.ba

Nakon današnjeg potpisivanja Ugovora o nabavci 15 novih niskopodnih tramvaja, ministar saobraćaja KS Adnan Šteta sa predstavnicima firme Stadler, Evropske investicijske banke, (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) održao je radni sastanak o daljim koracima realizacije Ugovora. 

Podsjetimo, kreditom ovih banaka od 34 miliona eura nabavit će se 15 tramvaja, od kojih će prvi stići u septembru 2023., a svi ostali do ljeta 2024. godine. Ministar Šteta je podsjetio i na nabavku novih 25 trolejbusa koji trebaju početkom naredne godine doći u Sarajevo.

"Značaj današnjeg Ugovora građani Sarajeva će osjetiti kada, nakon decenijskog čekanja, konačno dobiju javni prijevoz kakav i zaslužuju. Uz rekonstukciju tramvajske pruge, nabavku trolejbusa i tramvaja, nastavljamo sa velikim projektima i investicijama koje će stvoriti novo, moderno lice Sarajeva. Pored ovih 15, već smo dogovorili i nabavke dodatnih tramvaja i trolejbusa. Radimo na širenju tramvajske mreže prema Hrasnici i trolejbuske prema Vogošći. Računamo da ćemo do kraja 2025, godine uspjeti obnoviti pune kapacitete javnog prijevoza kao i potrebnu saobraćajnu infrastrukturu", poručio je ministar Šteta. 

U svom obraćanju, direktorica Evropske investicijske banke (EIB) Sandrine Friscia je istakla da je ovaj Ugovor rezultat dobrog i uspješnog rada timova Kantona Sarajevo i EIB-a. 

"Drago mi je da vidim da investicije EIB-a direktno mijenjaju živote ljudi na bolje jer će novi tramvaji smanjiti vrijeme putovanja i broj saobraćajnih nesreća. Naša banka želi pomoći regionu da pređe na održiviji transport, što za rezultat ima čišći okoliš i sposobnost da bolje ublažimo klimatske promjene", naglasila je Friscia. 

U ime Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) prisutne je pozdravio Josip Polić i osvrnuo se na više od 10 godina uspješne saradnje ove Banke sa Kantonom Sarajevo. Istakao je sedam do sada realiziranih projekata u ukupnom iznosu od 140 miliona eura, a najviše projekata je upravo vezano za saobraćajnu infrastrukturu. 

Dr. Ansgar Brockmeyer, predstavnik kompanije Stadler, koja je proizvođač ovih tramvaja, ocjenio je potpisivanje ovog Ugovora istorijskim trenutkom  zbog duge istorije koju Sarajevo ima u tramvajskom saobraćaju. 

"Sarajevo već jako dugo nije nabavilo nove tramvaje, još od šezdesetih godina prošlog stoljeća. Ovo je prvi put, nakon nekoliko ranijih nabavki rabljenih tramvaja, da će, ovom istorijskom investicijom, Sarajevo dobiti nove tramvaje", poručio je Brockmeyer čija kompanije je do sada isporučila 1.400 tramvaja širom Evrope. 

Podcrtao je najvažnije tehničke karakteristike tramvaja, veću širinu vrata, olakšan ulazak u tramvaj uz niski pristup, fleksibilnije točkove koje će najnižim pritiskom na šine smanjiti vibracije te samim tim postići skoro bešumno kretanje, ali i produžiti radni vijek pruge kao i starih objekata u blizini tračnica. 

Posebno je istaknuta potrošnja manje količina energije, odnosno energetska efikasnost novih tramvaja.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti