Nova seizmografska stanica u okolini Čerkezovca

10.03.2022. 10:43 / Izvor: Glas Srpske
Čerkezovac

Na lokaciji Rujevac u opštini Dvor puštena je u rad seizmološka stanica u okolini Čerkezovca, jedna od postavljenih u okolini lokacije planirane za centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Na lokaciji Rujevac u opštini Dvor puštena je u rad seizmološka stanica, jedna od postavljenih u okolini lokacije planirane za centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, saopšteno je danas iz hrvatskog Fonda za finansiranje zbrinjavanja radioaktivnog otpada.

Stanica je opremljena uređajima za registraciju pomjeranja tla - širokopojasnim trokomponentnim seizmografom i akcelerografom, te baterijom koja omogućava neprekidan rad opreme u slučaju kraćih zastoja u napajanju električnom energijom.

Iz Fonda objašnjavaju da je stanica Rujevac uključena u hrvatsku mrežu seizmografa i akcelerografa Seizmološke službe Hrvatske, uz obezbjeđeno prenošenje podataka u realnom vremenu u seizmološki centar na Geofizičkom odsjeku Prirodno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

U Čerkezovcu je u novembru 2020. godine puštena u rad seizmološka stanica radi prikupljanja podataka za karakterizaciju i potvrđivanje lokacije, projektovanje skladišta, bezbjednosnu analizu i procjenu uticaja na okolinu Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško”, kao i postojeći institucionalni otpad, odlaže u opštini Dvor, na granici sa BiH. 

Nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH imaju jednoglasan stav o neprihvatljivosti odlaganja radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice, jer bi time bilo ugroženo zdravlje stanovnika u 13 opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u slivu rijeke Une, kao i životna sredina.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti