Završena obuka prve generacije polaznika treninga iz oblasti rodno odgovornog obrazovanja

13.04.2022. 09:26 / Izvor: Akta.ba
GIZ

Rodno odgovorno obrazovanje, završena obuka za prvu generaciju polaznika i polaznica treninga iz oblasti rodno odgovornog obrazovanja.

Rodno odgovorno obrazovanje je važna tema koja u velikoj mjeri doprinosi kvalitetnijem, odgovornijem, ravnopravnijem i pristupačnijem obrazovanju u srednjim stručnim i tehničkim školama u Bosni i Hercegovini.

Početkom aprila održani su završni moduli treninga iz oblasti rodno odgovornog obrazovanja  za 50 učesnika i učesnica, tj. predstavnika i predstavnica Pedagoškog zavoda BPK Goražde, Pedagoškog zavoda ZDK, nastavnika, nastavnica, pedagoga, pedagogica, stručnih saradnika i stručnih saradnica iz srednjih stručnih i tehničkih škola iz Goražda, Zenice, Sarajeva, Hadžića, Visokog, Maglaja, Kaknja, Breze, Zavidovića i Tešnja.

Fokus završnog treninga bio je na interakcijama u učionici, jer škola, a posebno učionica prostor su u kojem se i nastavnici, nastavnice,  učenici i učenice svakodnevno susreću sa socijalnom, ekonomskom, kulturnom i rodnom raznolikošću i podjelama. Takođe, tokom treninga sumirana su stečena znanja iz proteklih modula, te je razgovarano o tome kako učesnici i učesnice nakon završene obuke mogu da rade na pitanjima rodne ravnopravnosti u vlastitom školskom kontekstu, odnosno kako da kontinuirano doprinose podizanju svijesti o rodno odgovornom obrazovanju u svom radnom okruženju.

Obuka iz oblasti rodno odgovornog obrazovanja koja se sastojala od 5 modula organizovana je u okviru projekta „Stručno obrazovanje u BiH“ kojeg provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Vlada Švicarske i SR Njemačke. Projekat podržava partnerske škole u realizaciji dualno organizovanog stručnog obrazovanja u skladu sa potrebama domaćeg tržišta rada. Unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja u BiH mladićima i djevojkama nudi znanje i vještine za budućnost, a  poslodavcima kvalitetan kadar na tržištu

Obuke i edukativni sadržaji  su realizovani sa  ciljem osnaživanja nastavnog kadra za rad sa različitim  grupama učenika i učenica u kontekstu rodno odgovornog obrazovanja u srednjim stručnim i tehničkim školama.

Tokom posljednjeg modula svim srednjim stručnim i tehničkim školama čiji  su predstavnici i predstavnice učestvovale na treninzima iz rodno odgovornog obrazovanja uručena je stručna literatura iz ove oblasti koja će biti dostupna u školskim bibliotekama, odnosno na raspolaganju nastavnom kadru škole, ali i svim učenicima i učenicama. 

Nakon završene obuke polaznici i polaznice će zajedno sa trenericom raditi na izradi priručnika iz oblasti rodno odgovornog obrazovanja za srednje stručne i tehničke škole u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti