Počela ABSL conference 2022: Gdje su talenti u BiH?

26.05.2022. 13:16 / Izvor: Akta.ba
Konferencija

Gdje su i kuda idu talenti u BiH ključno je pitanje o kojem se danas govori na ABSL BiH Annual Conference 2022. Godišnja konferencija Asocijacije Poslovnih Servisa u BiH (ABSL) održava se danas u Hotelu Hills na Ilidži.

Gdje su i kuda idu talenti u BiH ključno je pitanje o kojem se danas govori na ABSL BiH Annual Conference 2022. Godišnja konferencija Asocijacije Poslovnih Servisa u BiH (ABSL) održava se danas u Hotelu Hills na Ilidži.

Cilj konferencije je da potakne promjene i katalizira razvoj i rast industrije poslovnih servisa u BiH kao i na Z Balkanu.

Neke od tema o kojima će se govoriti na današnjoj konferenciji su inspirativne priče o novim incijativama i poslovima koji se realizuju u BiH, kvalifikovana radna snaga koje sve više nedostaje i digitalizacija.

"Danas su sa nama bussines lideri koji će podijeliti svoja iskustva. Razgovarat ćemo o talent managmentu, budućnosti rada u kancelariji i digitalizaciji. Naša misija je da učinimo kompetitivnom bussines idustriju u BiH", kazala je Nadina Gradaščević, direktorica ABSL-a u uvodnom izlaganju.

Pandemija nam je pokazala koliko su talentovani IT stručnjaci važni za digitalizaciju i prilagođavanje novim izazovima. Sve manje je talentovanih IT stručnjaka u našoj zemlji ponajviše zbog odlaska u inostranstvo. No, to nije samo situacija u našoj zemlji slično je i u drugim zemljama svijeta. Zbog toga se ABSL trudi da poslove donese u BiH

"Mi smo organizacija koja pomaže da se BiH predstavi svijetu. Našim članicama pomažemo da se razne prepreke prevaziću, zbog toga surađujemo i sa univerzitetima kako bismo pronašli talentovane mlade ljude. Mi vidimo ovaj sektor kao sektor koji jako može pomoći industriji u BiH i pomoći mladim da pronađu poslove. To su poslovi koji omogućavaju mladima da steknu vještine radeći za globalne kompanije", kazao je za Akta.ba Adnan Behmen, jedan od osnivača ABSL-a i predsjednik koji ima 23 godine iskustva u bussines servisima.

Velike organizaije sve više poslove koje ne žele obavljati u centralama prepuštaju partnerima organizacije koje preuzimaju posao. Poslove prebacuju u poslove u zemlje kao što je Manila, Filipini, Indija, Kina, Poljska i druge zemlje.

Taj posao raste ogromnom brzinom. Broj zaposlenih godišnje se povećava za oko 15 do 20%. Broj članova od kada je ABSL osnovan se uduplao. Također, broj zaposlenih u BiH se uduplao u zadnje tri godine. Zbog toga je i današnja koneferencija posvećena promociji naše države kao partnera za poslovanje.

"Svake godine na ovu konferenciju dovodimo svjetske eksperte koji govore o svojim iskustvima. Kuda ide ovaj trend i kako da se rješavaju problemi. Tako se trudimo da našim članicama olakšamo poslovanje. Također, tako predstavljamo BiH u Njemačkoj, Poljskoj i drugim državama u kojima kompanije vide da se ti poslovi mogu donijeti  u BiH. Onda oni nas kontaktirau i pitaju kako mogu da investiraju. Te investicije su ogromne", poručio je Adnan.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti