Direktor Colliersa

Filip Vučagić: Pred BiH je dugi ciklus investiranja u tržište nekretnina

30.05.2023. 09:13 / Izvor: Akta.ba
Filip Vučagić

"Najveći izazov za klijente koji žele ulagati u nekretnine u BiH je percepcija rizika zemlje", kazao je za Akta.ba Filip Vučagić direktor i partner u kompaniji Colliers.

"Najveći izazov za klijente koji žele ulagati u nekretnine u BiH je percepcija rizika zemlje", kazao je za Akta.ba  Filip Vučagić direktor i partner u kompaniji Colliers.

Filip je bio jedna od gostiju na ovogodišnjoj ABSL konferenciji na kojoj je govorio o stanju na tržištu nekretnina.

"Investicijski fondovi kada ulažu prvo analiziraju zemlju. U toj analizi Bosna i Hercegovina stoji slabo. S druge strane tu je i problem i veličine marketa odnosno veličine produkata. Taj segment tržišta je više za regionalne investitore, a manje za globalne igrače. Zbog toga veliki zapadni fondovi (EU, UK i SAD) su slabije prisutni već je pored domaćeg kapitala najaktivniji bliskoistočni zbog kulturne povezanosti", pojasnio nam je Filip.

Veliki fondovi traže velika ulaganja, preko 100 i 200 miliona eura a na Balkanu ih nema mnogo. U BiH je jedan od primjera Sarajevo City Centar koji je u nižem dijelu tog raspona. 

"Obično taj ticket size je u našoj regiji između 5 i 15 miliona, što je profil investicije koji je interesantan ili domaćin ulagačima ili nekom tko je regionalnog karaktera", naglasio je Vučagić.

Filip

Brojni rizici na tržištu

Rizik pri razvijanju nekretnine od samog početka uvijek postoji i nije jednostavan kao pri kupovini gotovih proizvoda.

"Rizik kod ulaganja uvijek postoji, a pritom je najvažnije koliko je neizvjesnosti i nepoznanica. Npr. kod kupnje postojećeg hotela, on je već aktivan i operativan pa novi vlasnik može raditi bolje ili lošije. Kod nerazvijenih tržišta to je preferirani oblik ulaganja, jer kod greenfield developmenta postoje značajniji rizici, pa i u konačnici mogućnost da isti ne bude završen (problemi sa urbanizmom, dozvolama, radovima i dr.).", istakao je.

U BiH postoje mnoge administrativne različitosti, a za privlačenje institucionalnih ulagača bitna je predvidljivost administrativnih procesa (izdavanje dozvola za gradnju, urbanistička pravila i dr.) u protivnom ulagači će biti fokusirani na manje projekte koji se brzo realiziraju što poskupljuje postojeće nekretnine jer smanjuje novu ponudu na tržištu.

"BiH u nekretninskom sektoru je još jako nerazvijeno tržište pa je važno da postoji pozitivna investicijska klima koja će poticati domaće i strane ulagače. Svi aspekti koji tome doprinose - npr. efikasna i učinkovita pravna država, transparentnost i izvjesnost oko urbanizma, dozvola i rokova, stabilnost fiskalnog sustava i slično - napravit će razliku između toga ulazi li zemlja u fokus investitora ili je zaobilaze.", poručio je.

Sve zemlje u razvoju su prolazile kroz slične faze pa tako će proći i naša. Što se prije osiguraju temelji za zdravu investicijsku klimu to bolje. Strani kapital, uz domaće ulagače, jest taj koji stvara promjenu i aktivira tržište povećanjem ponude nekretnina čime posljedično omogućuje daljnji gospodarski rast.

Suradnja sa ABSL-om je poticajna kako za ovu tvrtku, tako i širu zajednicu smatra Vučagić.

"Općenito u našoj regiji nedostaje glas gospodarstvenika i poduzetnika, te subjekte treba poslušati, njihove ideje i prijedloge razvijati i implementirati, te općenito jačati njihov utjecaj u društvu", poručio je. „Vlast mora biti u službi građana, a jedan od boljih načina da dobro služi jest da prati savjete gospodarskih udruga poput ABSL-a.“

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti