Završena ABLS conference 2022.: Poslovni servisi su generatori promjena i ekosistem koji stvara čuda

31.05.2022. 08:16 / Izvor: Akta.ba
ABSL

Poslovni servisi su ekosistem koji stvara čuda. Sve velike kompanije su već u BiH.

Industrija poslovnih servisa konstantno evoluira i pruža fantastične prilike za rast i razvoj talenata. Nažalost o tome se još uvijek ne govori dovoljno te je potrebno širiti znanje i iskustva.

ABSL radi upravo na tome kao katalizator između javnog i privatnog sektora. Jučer su na "ABSL conference 2022." okupili sve vodeće kompanije na regionalnom tržištu i razgovarali o talentima, budućnosti rada u officu i digitalizaciji.

"Jako smo ponosni na ovu konferenciju s obzirom na to da je prva održana tek prije  6 mjeseci. Ova druga se potrudila da bude izvrstan katalizator kvalitete, u smislu znanja i kompetencije te korisnih informacija.  Ljudi koji su industriji poslovnih servisa ili su zainteresovani za tu industriju mogli su da čuju korisne informacije. Okupili smo eksperte i lidere na događaj koji je multimedijalan. Mislim da je jedini u regiji koji radi na sistemu odvojenih sekvenci na kojima okupljamo male grupe eksperata iz industrije da slušaju eksperte koji su došli iz Austrije, Poljske, Srbije, Makedonije i Hrvatske", kazao je Akta.ba Adi Softić, menadžer za odnose sa članicama u ABSL BiH. 

Iz ABSL BiH su zahvalni svojim partnerima i ekspertima koji djele znanje i iskustva s ciljem stvaranja zdravog poslovnog ekosistema.

"Sretni smo da su naši partneri globalne kompanije kao što je DDC, M+ Group, Transcom, ManpowerGroup koji su prepoznali kvalitetu jednog ovakvog za BiH izuzetno inovativnog poduhvata", naglasio je Adi.

ABSL

Konferenciji su prisustvovali i studenti koji su imali priliku da čuju iskustva o radu u internacionalnim korporacijama.

"Studente  želimo motivirati da se nastave usavršavati u pravcu poslovnih servisa, jer je to jedno more prilika za divne poslove, karijerno unapređenje i razvoj same ličnosti. Raditi u takvoj kompaniji daje tračak nade da u BiH postoji jedan ekosistem koji stvara čuda, a mi ga nismo dovoljno svjesni", istakao je.

Druga ABLS konferencija

Ovo je druga ABLS konferencija, a cilj je da se njome unaprijedi tržište. Početkom godine članice održe sastanak na kojem dogovore teme koje su u fokusu.

"Cilj je da svaka sljedeća konferencija bude još bolja i ostavi trag koji će u konačnici unaprijediti cijelo tržište. Vjerujem da smo sa ovom konferencijiom to postigli i sa tri teme koje smo obradili. Posebno nam je drago što smo cijelu konferenciju koncipirali u skladu sa potrebama naših članica. Sve članice ABSL su aktivno uključene u procese unutar organizacije, jer je svrha da zajedno kreiramo ekosistem koji donosi pozitivne promjene. Poenta je u tome da naš rad bude od koristi i generira što veću vrijednost za članice i sve sudionike na tržištu. Danas su tu bili i talenti, studenti i osobe koje traže zaposlenje", kazala nam je Nadina Gradaščević, direktorica ABSL-a.

Nadina

Za dobar i kvalitetan posao mladi ne moraju odlaziti u strane zemlje, jer su već sve velike kompanije putem poslovnih servisa prisutne i u našoj zemlji.

"Potrebno je raditi na jačanju svijesti svih sudionika predstavnika javnog, obrazovnog sektora i talenata da vide koliki je to potencijal za BiH. U BiH u industriji poslovnih servisa imamo najbrže rastuće kompanije ne samo u segmentu finansijskih pokazatelja nego i u segmentu kreiranja novih radnih mjesta, implementiranja i razvoja novih tehnologija i novih načina razvijanja talenata. S druge strane imamo strane investitore koji bi došli u BiH i zaposlili stotine talenata. Zato je potrebno da se javni, obrazovni sektor i privreda udruže zajedno da bi kreirali privredni okvir koji će omogućiti progres.", poručila je Nadina. 

Kompanije koje rade za globalno tržište iz BiH

U našoj zemlji postaje fantastične kompanije koje rade sjajne stvari na globalnom tržištu.

"U  BiH imamo primjere firmi koji su nevjerovatni. Neke od najpopularnijih aplikacija kao što je Uber i WhatsApp su djelomično napravljene u BiH. Web stranica na kojoj Kanye West prodaje stvari je također djelimično napravljena u BiH. U Stockholmu kada hoćete da naručite taxi javi vam se  čovjek iz BiH. Nažalost o ovome se ne priča dovoljno i to jeste  i jedna od uloga ABSL-a.", istakao je Adnan Behmen, jedan od osnivača ABSL-a.

Jedna od kompanija koja radi na globalnom tržištu je i DDC MLS partner ABSL-a. Ova kompanija je dio grupacije koja posluje na 4 kontinenta. U BiH trenutno broje 1800 uposlenika.Svoje poslovanje šire na tržište Srbije jer im nedostaje uposlenika koji govore različite strane jezike.

"U posljednje vrijeme je izazovno pronaći pravi talenat kada su u pitanju strani jezici. Naši klijenti  imaju već određena očekivanja koja su skladu sa našim standardima koje smo postavili od ranije, i dugoročno se svakako trudimo iste i održati. Sto se tiče pronalaska kandidata koji govore engleski jezik trenutno nemamo nikakve poteskoće, ali svakako izazov se javlja u pogledu kvalitete baze kandidata koji poznaju neki od ostalih evropskih jezika, poput francuskog ili holandskog jezika. Rad od kuće ponajviše uzrokovan pandemijom nam je omogućio da lakše dolazimo do kvalitetnih kandidata obzirom da sada zapošljavamo i osobe koje dolaze is drugih gradova u BiH, a ne samo gdje smo locirani sa sjedištem firme Sarajevo i Banja Luka. Takodjer, pored BiH, DDC je u ekspanziji i u Srbiji", priča nam Mušanović Belma, direktor operacija u DDC-u.

Pandemija je doprinijela i povećanju rada od kuće što je već duže vrijeme praksa u ovoj kompaniji.

"I prije pandemije smo imali opciju rada od kuće, a sada nakon pandemije se to drastično povećalo. Koncept remote work je poprilično prihvaćen kako kod zaposlenih tako i kod klijenata što nam svakako ide u prilog. Trenutno oko 85% naših zaposlenih radi od kuće, a na radu iz office su najčešće novi uposlenici koji prolaze kroz trening fazu i menadžment firme. Vjerujem da će tako i ostati ubuduće ili barem ne očekujemo da će biti izmjena sve dok se ne pojavi neki novi trend.“, dodala je.

selma

Na jučerašnjoj konferenciji učestvovala je i kompanija ManpowerGroup koja pomaže kandidatim, a i klijentima da dođu do boljih prilika.

"ManpowerGroup BH je prisutna u BiH već četiri godine i dio je South East Europe klastera. ManpowerGroup u Bosni i Hercegovini pored regionalnih suradnji, svoj fokus primarno usmjerava na lokalno tržište, te svojom ekspertizom daje podršku lokalnim biznisima, kao i potencijalnim tražiocima posla da dođu do boljih prilika i dobiju realne informacije sa tržišta. Pored core biznisa (headhunting I outsourcing), bavimo se razvojem  pojedinača/grupa i istraživanjima tržišta rada u čemu smo vidjeli sponu i priliku za saradnju sa ABSL-om. Na današnjoj konferenciji smo prezantovali samo dio informacija sa kojima se susrećemo, a koje su korisne kako lokalnim biznisima tako i potencijalnim investitorima koji dolaze ili razmatraju BiH tržište kao potencijal, otvarajući BPO ili neke druge djelatnosti. Cilj je da radimo na istraživanjima karaktera dostupnosti određenih kandidata i zajedničkim snagama pokušamo da utičamo na vlast kako bismo mijenjali okruženje i usmjerili se na potrebe tržišta", kazala je Selma Isabegović, country generalni manager Manpower za BiH.

Nakon ove konferencije ABSL priprema nove događaje.

"Neki kažu da je nagrada za dobro odrađen posao još posla", kaže Adi kroz smijeh i dodaje:

"Krećemo u pripremu narednih događaja. Ove godine ćemo realizovati 24 događaja za našu industriju i javnost s ciljem da pozicioniramo ovu industriju. Neminovno je da će  industrija poslovnih servisa za nekoliko godina biti glavni izvor održanja i opstanka bh. ekonomije."

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti