Treći po redu izvještaj

U ABSL Country Reportu za BiH predstavljeno tržište rada

20.02.2023. 16:06 / Izvor: Akta.ba
Izvještaj

Asocijacija Poslovnih Servis Lidera u BiH objavila je treći po redu ABSL Country Report za Bosnu i Hercegovinu.

Asocijacija Poslovnih Servis Lidera u BiH (The Association of Business Servis Leaders in BiH- ABSL) objavila je treći po redu ABSL Country Report za Bosnu i Hercegovinu.

ABSL Country Report, ključna i jedina publikacija na Zapadnom Balkanu namijenjena investitorima i članovima poslovne zajednice u kojoj na jednom mjestu mogu pronaći sve informacije o sektoru globalnih poslovnih servisa u Bosni i Hercegovini. ABSL Country Report za Bosnu i Hercegovinu je jedini dokument u regionu fokusiran na kapacitete lokalnog tržišta u vidu kompanija i resursa industrije poslovnih servisa s akcentom na dostupne kompetencije/talente i usluge na tržištu te prednosti i promociju bosanskohercegovačkog tržišta kao atraktivne lokacije za globalne poslovne servise.

Prva dva izdanja su distribuirana internacionalno kroz ABSL mrežu, poslovne zajednice i diplomatske kanale te su kao jedine publikacije o industriji globalnih poslovnih servisa u Bosni i Hercegovini bili dio postavke Paviljona Bosne i Hercegovine u sklopu EXPO 2020 u Dubaiju.

Treće izdanje ABSL Country Reporta za 2022. godinu nudi detaljan pregled bosansko-hercegovačkog tržišta od određenih makroekonomskih podataka do tržišta poslovnih nekretnina i mapiranja postojećih centara globalnih poslovnih servisa u zemlji.

"Poseban fokus u našem godišnjem izvještaju usmjerili smo ka predstavljanju tržišta rada, dostupnosti talenta i njihovim kompetencijama te faktorima koji talente motiviraju za karijere u sektoru globalnih poslovnih servisa. Istraživanje sprovedeno za ABSL Country Report 2022 pokazuje da 76% ispitanika pored iznosa plaće veliku vrijednost polaže na mogućnosti dodatnog usavršavanja i sticanja novih znanja, koje ovaj dinamični sektor nudi. Podaci s kojim raspolažemo indiciraju na stalni porast zaposlenosti u sektoru globalnih poslovnih servisa sa 95% zaposlenih koji tečno govore dva ili više stranih jezika. U prilog ovom podatku ide i činjenica da novi investitori u sektoru koji su došli na bosansko-hercegovačko tržište kao dominantan faktor dolaska ističu sjajan ljudski potencijal koji naša zemlja nudi.", Ističu iz ABSL-a.

"Posebno smo sretni što smo u ovogodišnjem izvještaju predstavili uspješne prakse i usluge naših kompanija članica. ABSL Country Report je jedina publikacija u kojoj će potencijalni partneri moći pročitati da se u Bosni i Hercegovini razvijaju aplikacije koje su dugogodišnji rekorderi po broju preuzimanja i na prvim mjestima Play Store-a i App Store-a po recenzijama korisnika. Čitaoci će upoznati kompanije koje iz naše zemlje vrše usluge za globalno priznate brendove poput Adidasa i Fenti Beauty, sjajne start-upe koji mijenjaju svakodnevnicu i nove tehnologije koje se uspješno adaptiraju uz pomoć lokalnih stručnjaka, kao i kompanije koje su u nekoliko mjeseci po dolasku na tržište Bosne i Hercegovine uposlili stotine mladih talenata i servisiraju kompanije poput Vodafone-a", poručuju iz ABSL-a.

U 2023. godini ABSL, kroz ABSL Country Report kao pouzdan izvor kvalitetnih infomacija iz sektora globalnih poslovnih servisa, nastavlja raditi na globalnom pozicioniranju Bosne i Hercegovine kao atraktivne nearshoring destinacije i bosansko-hercegovačkih kompanija kao pouzdanih partnera u sektoru. ABSL Country Report možete preuzeti ovdje

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti