Nova prilika za studente: Autotech isporučio Mašinskom fakultetu u Zenici industrijskog robota

15.06.2022. 14:24 / Izvor: Akta.ba
robot
OTVORI GALERIJU

Slovenačka kompanija Autotech koju su osnovali nekadašnji zaposlenici kompanije Gorenje Gaio, a koja ima svoje predstavništvo u Ilijašu danas je isporučila prvog insutrijskog robota Mašinskom fakultetu u Zenici.

Slovenačka kompanija Autotech koju su osnovali nekadašnji zaposlenici kompanije Gorenje Gaio, a koja ima svoje predstavništvo u Ilijašu danas je isporučila prvog industrijskog robota Mašinskom fakultetu u Zenici.

Malik Čabaravdić, prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta na Univerzitetu u Zenici i profesor iz oblasti automatizacije i robotike na Mašinskom fakultetu u Zenici za Akta.ba je kazao da su jako sretni što je njihov Fakultet dobio jednog ovakvog robota koji će poboljšati njihovu ponudu kada je edukacija ali prije svega praktični rad iz oblasti mehatronike u pitanju.

"Naš je cilj da sadašnjim ali i budućim studentima omogućimo da uz pomoć savremene opreme, kao što je ovaj robot, dobiju što kvalitetnije znanje kroz praktičnu primjenu i programiranje”, kaže Čabaravdić.

Radi se o robotu renomironog Njemačkog proizvođača Kuka, čija je nosivost 150 kg a visine 2 metra, i kojeg je za potrebe Fakulteta isporučila kompanija  Autotech.

Čabaravdić kaže da je ovo standardni industrijski robot koji se koristi u automobilskoj industriji za zavarivanje određenih dijelova, prenošenje nekog materijala, montažu ali se koristi i u drugim sličnim oblastima. Na njemu će student imati priliku naučiti njegovo programiranje koje ima široku primjenu u industriji. Na ovaj način bit će osposobljeni za svoj budući rad.

"Iako je automatizacija u Evropi u velikom zamahu kod nas je to još uvijek u povojima, ali svakodnevno se stvaraju nove mogućnosti. Ovim robotom mi otvaramo jedno novo poglavlje kada je automatizacija procesa u pitanju. Studenti ali i kompanije koje žele usavršiti svoja znanja, imat će priliku to obaviti kroz našu edukaciju. Automatizacija je cilj kojem svi moramo težiti”, kazao je.

Seudin Softić, direktor kompanije Autotech kazao je da njihova kompanija ispostavom jednog ovakvog robota, BiH nudi priliku za stvaranjem novih stručnih kadrova, koji će ostati raditi u BiH.

"Naša kompanija nudi kadrovske stipendije, koje su se pokazale kao pun pogodak. Mi sada imamo radnike u našoj kompaniji koji su došli kao studenti pa čak i srednjoškolci i zahvaljujući praktičnoj edukaciji dobili su znanje koje sada primjenjuju u stalnim procesima rada naše kompanije. To je budućnost. Nadam se da će bh. kompanije da prepoznaju ovaj put kao ispravan, pa uz pomoću ovakvih investicija i projekata omoguće, onima koji to žele, da se educiraju iz oblasti automatizacije, bez koje su danas skoro svi procesi nezamislivi”, rekao je Softić.

Softić se slaže da mladima treba pružiti priliku da idu vani, ali da se educiraju, prikupe određene prakse i znanja, ali prije svega treba im pružiti mogućnost i stvariti priliku da to svoje znanje upotrijebe u BiH. Poslodavci to trebaju da prepoznaju kao ulaganje u budućnost.

Prije skoro dvije godine na Mašinskom fakultetu u Zenici pokrenut je master studij iz oblasti mehatronike, koji se direktno bavi procesima automatizacije.

Čabaravdić se nada da će ovim robotom popularizirati ovaj smjer i zainteresirati nove student za edukaciju iz oblasti mehatronike, jer je to budućnost svih procesa rada.

“Do sada su se naši student obučavali na malom robotu kojeg imamo i čija je nosivost 2 kg. Sada će dobiti novu priliku da na pravoj mašini steknu znanje koje se može prenijeti odmah u neku fabriku u kojoj se ukaže potreba za ovakvim procesima rada”, govori Čabaravdić.

Softić kaže da Mašinski fakultet u Zenici posjedovanjem jednog ovakvog robota može da bude glavni “proizvođač” nove radne snage, spremne za domaće tržište rada.

“Sve je veća potražnja za educiranim radnicima, naš je cilj da radnu snagu obučimo za domaće tržište i da tu ostanu kako bi svoje znanje pružali domaćim kompanijama koje će cijeniti njihov rad. Poslodavci sve više počinju da prepoznaju značaj kvalitetnog radnika u svim segmentima rada”, pojašnjava Softić, te dodaje da se mnogi plaše da će robotika zamijeniti ljudsku radnu snagu, ali to je potpuni pogrešno, jer roboti su ti koji povećavaju produktivnost koja nosi uštede na drugim poljima ali i veću dobit.

Softić kaže da je ovo samo početak kada je saradnja Fakulteta i njihove kompanije u pitanju. Nadaju se da će ova investicija biti investicija u budućnost mladih i stvaranje novih prilika u BiH. Da će edukacije kroz primjenu novog robota biti dobra prilika za razvoj novih radnih mjesta ali i usavršavanja.

I.R.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti