Urbani mobilni transport: Da li je novi turski brend zamijenio sarajevski start-up?

02.08.2022. 11:19 / Izvor: Akta.ba
romobili

S ciljem razvoja sarajevskih ulica sa manje automobila, 2020. godine, od strane Grada Sarajevo podržan je projekat lansiranja i korištenja električnih romobila kao novog koncepta razvoja ekološkog saobraćaja.

S ciljem razvoja sarajevskih ulica sa manje automobila, 2020. godine, od strane Grada Sarajevo podržan je projekat lansiranja i korištenja BeeBee električnih romobila kao novog koncepta razvoja ekološkog saobraćaja i sredstvo za unapređenje pružanja javnih usluga, a koji je ovih dana dobio konkurenciju u vidu plavih zujalica.

BeeBee je nastao kao domaća start-up aplikacija i u kratko vrijeme svojim prepoznatljivim žutim "zujalicama" prekrio grad. U razgovoru sa korsnicima saznali smo da je korištenje ovih romobila na početku bilo jako skupo, skoro pa neisplativo a danas ih je jako teško i naći. Kažu da ih je vožnja od Dobrinje do centra grada koštala i do 20 KM.

“Podržavam domaće inovacije ali je skoro pa nemoguće da neko svakodnevno koristi ove javne romobile, jeftinije se voziti taxsijem. Jedan sat koštao je skoro 18 KM a uz to morate platiti otključavanje romobila koje je bilo 1,35 KM. Sada su cijene korigovane, očito su vlasnici shvatili da neće moći cjelokupnu investiciju isplatiti u prvoj godini, ali je po meni to još uvijek skupo. Mislim da ova investicija nema svijetlu budućnost, bez obzira na uloženi novac.  Ja sam se odlučio na kupovinu vlastitog jer mi se ovo nije isplatilo. BeeBee-ja skoro pa i nema kada ih tražite, smanjen im je i broj u odnosu na ranije. Sada su dobili i konkurenciju, što je dobro, nadam se da će barem ovi novi biti povoljniji”, kazao je nekadašnji korisnik BeeBee aplikacije za Akta.ba.

Iz kompanije BeeBee su nam kazali da konkurencija nije razlog zbog čega njihovih žutih romobila skoro pa i nema po gradu, te da oni rade kao i do sada.

"Interes za korištenje BeeBee romobila je znatno veći od trenutnih kapaciteta, te samim tim ostavlja se dojam da je manjak BeeBee romobila na ulicama Sarajeva, na ćemu se svakako zahvaljujemo našim vjernim korisnicima. U idućih par mjeseci ćemo uduplati cjelokupnu flotu i najaviti neke nove poslovne poteze”, kazali su za Akta.ba.

Na pitanje koliko sada imaju aktivnih korisnika i sa koliko romobila raspolažu, kazali su da je to poslovna tajna.

TURSKA INVESTICIJA

Da popularnost romobila svakodnevno raste pokazuje i činjenica da se u glavnom gradu BiH pojavila još jedna kompanija koja pruža usluge dijeljenja električnih romobila putem aplikacije –pod nazivom BinBin.

Iza ove kompanije stoji turski investitor Bin Ulaşım ve Akıllı Şehir Teknolojileri A.Ş.

Ova istanbulska tehnološka firma osnovala je sredinom aprila preduzeće BinBin BH d.o.o. Sarajevo sa sjedištem na Ilidži.

Preduzeće je osnovano sa osnivačkim kapitalom od 1.000 KM, a Bin Ulaşım ve Akıllı Şehir Teknolojileri je njegov 100-postotni vlasnik. Kao direktor društva upisan je Haris Pojata.

Bin Ulaşım ve Akıllı Şehir Teknolojileri A.Ş je, kako se navodi na njihovom sajtu, inovativna kompanija koja služi na području mikromobilnosti i koja ima za cilj biti pionir u implementaciji pristupa ekološkog transporta u Turskoj.

BinBin kako kažu ima za cilj unaprijediti urbanu mobilnost i korisnicima olakšati putovanje na kratke udaljenosti unutar grada Sarajevo sa 500 električnih romobila marke Segway.

Sudeći po korisnicima korištenje ovih romobila je isplativo samo na jako kratkim relacijama, zbog cijene. Kao prednost izdvajaju da je otključavanje besplatno, tačnije odmah se pokretanjem romobila i aplikacije obračunavaju kilometri. Trenutna cijena iznosi 0.25 KM/min. U mjesecu julu su bile aktivne dvije kampanje "Besplatno otključavanje" i "Pozovi prijatelja".

PODRŠKA GRADA

Podsjećamo, domaći start-up, potom i firmu BeeBee d.o.o. Sarajevo osnovali su Mirza Ustamujić, Mak Kamenica, Emil Mandalović, Dino Hajrić i Dino Duraković sa ukupnim kapitalom od 40.000 KM.

Sa projektom Urbana električna mobilnost za pametni grad, od Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH a na osnovu provedenog Javnog konkursa za dodjelu sredstava za realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša za 2020. godinu dobili su sredstva u iznosu od 57.100,00 KM.

Na naše pitanje kompaniji BeeBee, na koji način i za šta koriste sredstva ostvarena po osnovu otključavanja i samog korištenja romobila, kazali su da kao i druge kompanije sredstva od svojih usluga i proizvoda koriste za dalji razvoj same kompanije i unapređenje svojih usluga.

Nalašavaju da ih konkurencija neće ometati te da imaju veoma ambiciozne planove za širenje, kako u Bosni i Hercegovini tako i u regionu, posebno nakon uspješne Angel Investment faze provedene u Sarajevu.

Korisnici romobila trenutno muku muče oko primjene novog Zakona o uređenju saobraćaja u Kantonu Sarajevo, kojim je između ostalog propisano da osoba koja upravlja električnim balansirajućim prevoznim sredstvom i za kretanje koristi trotoar namijenjen kretanju pješaka, čini prekršaj te joj se može izreći novčana kazna. 

Ovim zakonom zabranjuje se kretanje bicikala, mopeda i električnih balansirajućih prijevoznih sredstava na površinama koje su namijenjene za kretanje pješaka.

Električnim romobilima je dozvoljeno kretanje biciklističkim stazama i biciklističkim trakama, ali i kolovoznom trakom.

Ukoliko ne postoji biciklistička staza, vozačima romobila je dozvoljeno kretanje cestom. Zakon kaže da je dozvoljeno kretanje kolovozom u širini od najviše jednog metra od desne ivice kolovoza. Za kršenje predviđene su kazne u iznosu od 50 do 250 KM.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti