Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije KS predviđa bolju zaštitu prijavitelja korupcije

29.08.2022. 11:45 / Izvor: Fena
korupcija

Skupština Kantona Sarajevo razmatra Prijedlog Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS, a kojim se propisuju obaveze nosioca javnih funkcija u KS, pravila o prevenciji, ali i zaštita prijavitelja korupcije.

Skupština Kantona Sarajevo razmatra Prijedlog Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS, a kojim se propisuju obaveze nosioca javnih funkcija u KS, pravila o prevenciji, ali i zaštita prijavitelja korupcije.

Ministrica pravde i uprave KS Darja Softić Kadenić je u prezentaciji Prijedloga zakona navela da je cilj jačanje integriteta institucija i njihovih zaposlenika.

Zakonom se osigurava zabrana vršenja nespojivih javnih funkcija, prevencija sukoba interesa i koruptivnog djelovanja u vršenju javne funkcije, zaštita integriteta javne funkcije, definisanje mjera za unapređenje integriteta, zaštita lica koja prijavljuju korupciju u institucijama i jačanje organa koji imaju nadležnosti u oblasti prevencije, suzbijanja i borbe protiv korupcije u KS-u i osiguranja efektivne, kvalitetne i pravovremene zaštite prijavitelja korupcije.

Osnovna svrha donošenja ovog zakona je sistemska prevencija, suzbijanje i borba protiv korupcije u Kantonu Sarajevo.

Neke zastupnike Skupštine KS, posebno Jasminu Biščević Tokić, ovaj prijedlog nije oduševio, koji je kako je rekla populistički. Smatra da Prijedlogom zakona “Skupština KS ne poštuje institucije države, Federacije BiH jer imamo na snazi Zakon o sukobu interesa”.

Podsjetila je na Ured za borbu protiv korupciju KS, te da nije učinjeno gotovo ništa da se procesuiraju korumpirani službenici.

I zastupnik Zvonko Marić smatra da je pošast korupcije zahvatila sve segmente društva, te da Prijedlog ima puno manjkavosti, nepreciznosti i nedorečenosti.

U tom smislu je zastupnik Igor Stojanović naveo da treba sve precizirati posebno finansijski dio Prijedloga, ali da nakon ukidanja paušala, Skupština KS ide korak dalje - zabranjuje zaposlenje članovima ovog saziva u firmama u KS-u nakon isteka mandata.

"Bit ću brutalan i kazati da u političkoj korupciji u Bosni i Hercegovini koja trenutno vlada, ne postoji 18 političkih “budala” koji bi sebi to izglasali, osim nas u Skupštini KS, jer smo odlučni na putu da pokažemo da se može drugačije raditi i svjesno ćemo donijeti zakon da ovdje izabrani zvaničnici neće raditi u firmama nakon što im prestane mandat u Skupštini KS", naveo je Stojanović.

Prijedlogom zakona bi se se zaštitio i prijavitelj korupcije a Ured bi na osnovu prijave, prijavitelju dodijelio status zaštićenog prijavitelja korupcije u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva i to bez obzira da li su štetne mjere nastupile ili se samo sumnja da bi se one mogle desiti.

Poseban oblik zaštićenog prijavljivanja smatra se i objavljivanje putem sredstava javnog informisanja ili na drugi način činjenje javno dostupnim, informacija koje ukazuju da je izvršena ili da je u toku korupcija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti