Poduzeće i srednja stručna škola – mjesta učenja koja imaju budućnost

15.09.2022. 07:44 / Izvor: Akta.ba
održivost preduzeća

Za održivost poduzeća sve je bitnija činjenica da se privuku mlade i talentirane osobe koje bi pohađale praktičnu nastavu u poduzeću, obrazovale se i na taj način postale dio buduće kvalificirane radne snage.

Za održivost poduzeća sve je bitnija činjenica da se privuku mlade i talentirane osobe koje bi pohađale praktičnu nastavu u poduzeću, obrazovale se i na taj način postale dio buduće kvalificirane radne snage. Master treneri i trenerice koji provode obuke za mentore i mentorice, kao i predstavnici i predstavnice komora su se na sveobuhvatan način informirali o tome prilikom posjete firmi ELAS u Banja Luci.

Mnogi od sadašnjih menadžera firme ELAS u Banja Luci su započeli svoju karijeru stručnim obrazovanjem. Dualno organizirano stručno obrazovanje sa zastupljenim elementima praktične nastave, mladim ljudima omogućava lagan prelazak na tržište rada, jer se učenici i učenice već vrlo rano upoznaju sa uslovima specifičnim za poduzeća, kao što su sigurnost na radu, svijest o kvaliteti, međusobno poštovanje, itd.

Firma Elas u Banja Luci je dobar primjer najbolje prakse i uspješnog dualno organiziranog stručnog obrazovanja. Dva mentora koja je certificirala Privredna komora Republike Srpske su posvećeni radu sa učenicima i učenicama tokom praktične nastave u poduzeću. Pri tome mentori  usko sarađuju sa JU Tehničkom školom Banja Luka kako bi učenike i učenice u što većoj mjeri osposobili za praktično djelovanje i u najvećoj mogućoj mjeri ih pripremili za uspješnu karijeru u dinamičnom svijetu privrede i rada. 

Navedene aktivnosti se realiziju u okviru  projekta  ''Stručno obrazovanje u BiH'' kojeg provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Vlada Švicarske i SR Njemačke. Projekat podržava partnerske škole u uspostavljanju i realizaciji dualno organizovanog stručnog obrazovanja u skladu sa potrebama tržišta rada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti