Prihvaćene dvije inicijative: Građanski i sindikalni aktivizam daju rezultate

16.09.2022. 09:55 / Izvor: Srpska.info
Milorad Mitrović

Usvajanje novog Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju je još jedna potvrda da građanski i sindikalni aktivizam daju rezultate, ocijenio je Milorad Mitrović.

Usvajanje novog Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju je još jedna potvrda da građanski i sindikalni aktivizam daju rezultate, ocijenio je Milorad Mitrović, sekretar Sindikata uprave Republike Srpske.

Kako kaže, uprkos činjenici da su učinjeni značajni pomaci kada su u pitanju prava osiguranika, majki i djece, ostaje još mnogo prostora da se unaprijedi status navedenih kategorija i da se jasnije i kvalitetnije urede njihova prava, javlja Srpska.info.

"Iza nas je mnogo sindikalnog rada i zalaganja, borbe za ljudska prava i inicijativa koje su u velikoj mjeri prihvaćene od strane zakonodavca. U Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju prihvaćene su dvije inicijative na čijem kreiranju sam neposredno učestvovao", rekao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, prva inicijativa je iz 2019. godine i rezultat je sindikalnih aktivnosti, a odnosila se, između ostalog, na ostvarivanje prava na punu naknadu plate za vrijeme privremene spriječenosti za rad za radnike oboljele od malignih bolesti i zbog njege oboljelog djeteta od maligne bolesti, te zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće.

"Druga inicijativa, koju smo 2020. godine pripremali kolegica Nataša Stanković i ja, rezultirala je zakonskim regulisanjem pratnje drugog lica, odnosno djece koja se nalaze na bolničkom liječenju kao i povećanju starosne granice za ostvarivanje ovog prava. Ipak, bez obzira na dosadašnje rezultate, ostaje još mnogo prostora za poboljšanje našeg zakonodavstva i kvaliteta ljudskih prava. To se prije svega odnosi na proširivanje prava na punu naknadu plate zbog njege djeteta oboljelog od drugih teških i rijetkih bolesti, a ne samo od malignih bolesti. U pogledu ostvarivanja prava na pratnju drugog lica potrebno je omogućiti pratnju djeci do navršenih 18 godina života u skladu sa Konvencijom o pravima djeteta", dodaje Mitrović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti