Pomak u svjesnosti zaštite okoline

Sarajlije najčešće prijavljuju nepropisno parkiranje i odlaganje otpada

18.06.2023. 09:18 / Izvor: Fena
kjkp rad

Kantonalno javno komunalno preduzeće "Rad" godišnje dobije 6.500 do sedam hiljada poziva na Eko telefon, a odnose se na nepropisno odlaganje kabastog otpada.

Kantonalno javno komunalno preduzeće "Rad" godišnje dobije 6.500 do sedam hiljada poziva na Eko telefon, a odnose se na nepropisno odlaganje kabastog otpada i druge nepravilnosti vezane za narušavanje pravila komunalne čistoće.

- Po službenoj dužnosti moramo izaći na teren i obaviti uviđaj, shodno ovlaštenjima koja imaju komunalni redari. Napravi se zapisnik, kad postoje određeni preduvjeti pokreće se krivična prijava i predaje Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove da bi za prekršioce izrekli kazne shodno Zakonu o komunalnoj čistoći KS - kazao je za Fenu portparol KJKP ‘Rad’ Mirza Ramić.

Prema članu 15 Zakona o komunalnoj čistoći zabranjene aktivnosti odnose se, među ostalim, na nepropisno odlaganje otpada, parkiranje na zelenu površinu (pored kontejnera) i ostale slučajeve koji podliježu nekoj od sankcija.

Kako navode za Fenu iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) KS, prijave koje se odnose na zabranjene aktivnosti propisane Zakonom o komunalnoj čistoći Kantona Sarajevo, svakodnevno se dostavljaju na jednu od dvije adrese te uprave. Dostavljaju ih građani, institucije u Kantonu Sarajevo, kantonalni zastupnici i drugi.

- Također, na mjesečnom nivou dobijamo i službene zabilješke Službe komunalnih redara KJKP "Rad" d.o.o. Sarajevo i Službe komunalnih redara KJKP "Park" d.o.o. Sarajevo, u okviru njihovih redovnih aktivnosti koje se odnose na kršenje propisa iz Zakona o komunalnoj čistoći KS - navode iz KUIP.

U prvih pet mjeseci ove godine inspektori su, na osnovu pokrenutih inspekcijskih postupaka zbog kršenja odredbi navedenog zakona, izdali 219 prekršajnih naloga u iznosu od 28.600 KM, od kojih je prema podacima iz registra novčanih kazni i prekršajne evidencije oko 50 posto plaćenih. Osim toga, komunalni inspektori djelovali su u 16 slučajeva i izdavanjem upravnih mjera odnosno rješenja o upozorenju i rješenja o otklanjanju nedostataka.

Prijave građana se uglavnom odnose na neodvoženje otpada i režim odvoza otpada, stanje komunalne higijene javnih površina, prljanje javnih površina, odlaganje otpada na javne površine i slično.

- S druge strane, službe komunalnih redara KJKP ''Rad'' d.o.o. Sarajevo i KJKP ''Park'' d.o.o. Sarajevo, ovom organu na mjesečnom nivou dostavljaju između 200 i 250 službenih zabilješki i zapisnika, na osnovu kojih se pokreću inspekcijski postupci. U najvećem broju odnose se na parkiranje motornih vozila na javne zelene površine i pored kontejnera, te odlaganje otpada na javne površine, kao i prljanje javnih površina - navodi se iz KUIP-a.

kjkp rad

Kako ističu, novčane kazne zbog kršenja odredbi Zakona o komunalnoj čistoći Kantona Sarajevo precizno su propisane članovima 71., 72., 73. i 74. Zakona i kreću se od 1.000 KM do 6.000 KM za pravno lice, za odgovorno lice od 500 KM do 2.000 KM, za obrtnike od 500 KM do 2.500 KM, dok za fizička lica kazna iznosi od 100 KM do 1.500 KM.

Podsjećaju da bi, zakon o komunalnoj policiji Kantona Sarajevo koji je povučen sa dnevnog reda sjednice Skupštine KS održane polovinom aprila ove godine, trebao na efikasniji način riješiti problem komunalne čistoće u glavnom gradu BiH, po uzoru na zemlje regiona.

Iz KJKP ‘Rad’ planiraju se dodatno angažirati na tome da bude omogućeno i uključivanje komunalne policije, koja bi trebalo da prati na koji način lokalno stanovništvo odlaže otpad iz domaćinstva.

- U slučaju određenih anomalija počinioci bi biti adekvatno sankcionisani, u skladu sa Zakonom o komunalnoj čistoći KS - kazao je.

Kao neka od mjera jeste i postavljanje npr. video nadzora, što bi omogućilo da počinilac bude registriran u trenutku izvršenja određene nepravilnost odnosno ne bi bilo potrebe za dojavu.

- Tako bi komunalna policija mogla izdati na mjestu događaja prekršajni nalog za osobu koja je počinila neku nepravilnost npr. otpad bacila na javnu površinu ili kroz prozor, nepravilno odložila kabasti otpad - kazao je portparol KJKP ‘Rad’.

Upitan za nivo svijesti ovdašnjeg stanovništva, za zaštitu okoline, Ramić kaže da ima određenih pomaka. Nije to željeni tempo, ali postoje određene izmjene u navikama.

- Činjenica jeste da je navike najteže mijenjati i da je za to potrebno najviše vremena, ali postoje određeni pomaci - kazao je.

Najavio je postavljanje 275 zelenih otoka, u užem urbanom dijelu Kantona Sarajevo. Građani će imati tako mogućnost razvrstavanja otpada iz vlastitog domaćinstva, u neposrednoj blizini svojih domova, potom i odlaganja u pripadajuće kontejnere (plave, žute, zelene boje). Ono što im ostane moći će odlagati u kontejner sive ili crne boje, namijenjene za odlaganje miješanog komunalnog otpada.

Prema informacijama iz KJKP Rad, u prvom kvartalu ove kalendarske godine registrirano je povećanje od 300 posto propisno odloženog ambalažnog otpada (plastika, metalna ambalaža, tetrapak, staklena i papirna odnosno kartonska ambalaža), u odnosu na isti period lani. Radi se o ambalažnom otpadu, propisno odloženom u reciklažnom dvorištu KJKP Rad. Od otvaranja reciklažnog dvorišta, u novembru prošle godine, do kraja maja ove kalendarske godine prikupljeno je 46 hiljada tona tog ambalažnog otpada. Reciklažno dvorište posjetilo je, za tih sedam mjeseci, 1.055 građana s područja KS koji su dopremili i odložili otpad sakupljen u svom domaćinstvu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti