Radnici ga ne žele

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom: Jakić traži da ga Sud vrati u fotelju

08.09.2023. 08:34 / Izvor: Akta.ba
Jakić

Foto: Avaz

Bez obzira na njegove nakane da se vrati, mi ga ne želimo, spremni smo i na proteste, poručio je Duraković.

Vrlo je burno u Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom nakon što je Federalna vlada s pozicije smijenila Vinka Jakića i za v. d. direktora imenovala Emira Bašića. Kako saznajemo, pospremanje u ovoj instituciji uveliko traje, Bašić je smijenio direktore preduzeća kojima Agencija upravlja, a koje je postavio Jakić.

Kontinuirani napadi

U periodu dok v. d. direktora Bašić dokumentira brojne nepravilnosti u radu prethodnog menadžmenta, o kojima je nedavno govorio i federalni premijer Nermin Nikšić, smijenjeni direktori, ali i Jakić tražili su od suda da ih vrati na pozicije.

Predsjednik Sindikata Agencije za upravljanje oduzetom imovinom Adnan Duraković kazao je za „Avaz“ da je za vrijeme bivše uprave bilo vrlo teško raditi u Agenciji, da je direktor provodio kontinuirane napade na uposlenike u smislu ukidanja radnih mjesta.

"Naročito su mu bili na meti namještenici koji nisu postupali prema njegovim naredbama, a koji su bili samo njegovi lični interesi. Kršio je zakonska prava radnika, pojedine kolege preživljavale su stalni mobing. Kolegama je pripremao otkaze, a u isto vrijeme imao veliki broj ugovora o djelu. Zahvaljujući Sindikatu, kolege nisu ostale bez posla", rekao je Duraković.

Sindikat će, kako je dodao, podnijeti krivične prijave protiv Jakića za iznošenje netačnih informacija o pojedinim članovima.

Zaštita službenika

"Bez obzira na njegove nakane da se vrati, mi ga ne želimo. Kao Sindikat, borit ćemo se svim zakonskim sredstvima da zaštitimo službenike i namještenike, jer smo kao uposlenici dužni da održimo integritet ove institucije i da pokušamo da zaustavimo samovlašće bivšeg direktora. Tražit ćemo od Vlade i svih nadležnih institucija da ne dozvole povratak, jer smatramo da bivši direktor ne zadovoljava ni ljudske ni profesionalne kriterije da bude rukovodilac jedne ovakve agencije. Imamo desetine dokaza za to. Spremni smo i na proteste", poručio je Duraković.

Transparentan rad

V. d. direktora Bašić potvrdio je da ga je Sindikat upoznao sa svim ovim aktivnostima. No, bez obzira na sve, ističe da će nastaviti utvrđivati sve činjenice o radu prethodnog menadžmenta i o tome obavještavati nadležne institucije.

"Ovo je vrlo značajna institucija. Evo, dokaz vam je i najnoviji predmet “Hadžibajrić”, čijom će imovinom, prema odluci suda, upravljati Agencija. Moramo vratiti njen rad u okvire zakona i učiniti ga transparentnim", rekao je Bašić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti