IDT konferencija

Amila Pilav-Velić: Biznisi koji se digitalno ne transformišu će nestati

29.09.2023. 10:08 / Izvor: Akta.ba
Amila

"Mi smo još uvijek u digitalnoj tranziciji", kazala je jučer profesorica Amila Pilav-Velić sa Ekonomskog fakulteta Sarajevo na drugoj IDT konferenciji.

"Mi smo još uvijek u digitalnoj tranziciji", kazala je jučer profesorica Amila Pilav-Velić sa Ekonomskog fakulteta Sarajevo na drugoj IDT konferenciji.

Istakla je da ne postoji nijedna tehnologija u historiji koja se brže razvijala od digitalnih tehnologije. Dodala je da vrijednosti usluga koje pruža digitalna tehnologija često podcjenjujemo kroz cijenu rada i proizvoda. To je objasnila kroz primjer jedne anegdote iz života poznatog umjetnika Pikassa.

"Dok je jednoga dana Pikaso sjedio u parku prolazila je gospođa koja ga je pitala da li može nacrtati njen portret. On je to uradio u svega nekoliko poteza. Dao je gospođi portret i rekao koja je cijena. Ona mu je kazala da to nije realna cijena, s obzirom na to da mu je trebalo svega nekoliko minuta. Onda joj je on rekao svoju čuveno rečenicu "Gospođo meni je za ovo trebao cijeli život.", ispričala je profesorica.

Isti je slučaj i sa digitalnom transformacijom. Ljudi vrlo često podcjenjuju rad, resurse, vještine i znanje koje su bili potrebni da se dođe do nekog rješenja. Za digitalnu transformaciju je potrebno dosta vremena, znanja i novca.

"Nije dovoljno samo napraviti web stranicu ili web shop, potrebno je mnogo više ulaganja za uspješnu digitalnu transformaciju“, pojasnila je.

Digitalna transformacija je mnogo više od web stranice

Istraživanja pokazuju da će u budućnosti nestati 40% biznisa ako se digitalno ne transformišu.

Kada je u pitanju naša zemlja profesorica Amila je radila na istraživanju u koje je bilo uključeno preko 900 kompanija iz čitave BiH. Istraživali su, između ostalog, koliko su kompanije digitalno razvijene te koje digitalne vještine su potrebne uposlenicima za digitalnu transformaciju.

"Preko 80% kompanija ima web stranicu, a samo 13% ima webshop u kojem možete izvršiti neku vrstu online transakcije. To je jako malo", istakla je.

Na ovakvim primjerima možemo vidjeti koliki je put pred bh. kompanijama ukoliko žele da se digitalno transformišu. Znamo koliko je nužno digitalno poslovanje, ali još uvijek malo radimo na tome.

"Jako je važno da pričamo o digitalnoj transformaciji i da znamo da je ona mnogo više od web stranice i profila na društvenim mrežama.", poručila je profesorica.

Ovo nije samo problem u Bosni i Hercegovini već i drugim državama širom svijeta u kojima još uvijek velike kompanije posluju na tradicionalan način. One se ne osjećaju ugroženima i zbog toga kasne u procesu digitalne transformacije.

Digitalna transformacija koja će se desiti u narednih deset godina u potpunosti će promijeniti ono što su sadašnji tradicionalni poslovni modeli.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti