Kvalitetno ulje

Počela berba maslina u Hercegovini: Zbog slabijeg uroda, veće cijene maslinovog ulja

10.10.2023. 09:18 / Izvor: N1
Masline

Dok u ostatku Europe vlada strah od nestašice maslinovog ulja, maslinari u Hercegovini zadovoljno se pripremaju ili su već počeli sa berbom maslina.

Dok u ostatku Europe vlada strah od nestašice maslinovog ulja, maslinari u Hercegovini zadovoljno se pripremaju ili su već počeli sa berbom maslina. Iako je kišno razdoblje u maju znatno utjecalo na ovogodišnji urod, maslina kažu ima dovoljno za proizvodnju maslinovog ulja. Ipak, slabiji urod i rast ulaznih troškova, diktirat će veće cijene ovog proizvoda na tržištu u BiH.

Nedaleko od Ljubuškog, na 220 metara nadmorske visine, nalazi se maslinik sa 7.000 stabala. Vlasnik ovog maslinika, Dragan Mikulić, iznenađen je urodom maslina s obzirom na ovogodišnje vremenske uvjete. Plodova, kaže, ima, ali mnogo manje nego prošle sezone:

“Prošle godine veliki rod, ove je godine padala kiša mjesec dana u cvjetanju i stvarno je bilo… ja sam mislio da će biti ništa, jer je nemoguće. Ona ima pelud kad svjeta, a kiše su samo padale. Tako da, i ovo što ima – odlično je – ne znam otkud.”

Na području Stoca, berba maslina već je počela. Počela je i prerada ovog mediteranskog ploda i proizvodnja maslinovog ulja u stolačkoj uljari, koje će ove godine, tvrde maslinari, zbog lošijeg uroda, ali i rasta cijena repromaterijala, biti skuplje.

“Kako je sve poskupjelo, tako će poskupjeti sigurno i maslinovo ulje, jer treba to obrati, treba na zimu i obrezati i pognojiti. Tako da ukupna cijena samog proizvoda tog maslinovog ulja, pa kasnije i i etikete i ambalaže, ko uopće ide u tom smislu, morat će cijena ići gore. Trenutno, refuza će se sigurno kretati od 25 do 30 KM, to je moja pretpostavka, možda i griješim, ali to će biti objektivno za one ljude koji prodaju to na pragu, a ovo što je ambalažirano, to će morati ići gore”, pojašnjava Zoran Raič, predsjednik Udruženja “Hercegovački plodovi Mediterana” Stolac.

Dodaje da slabiji urod, ne znači i lošiju kvalitetu hercegovačkog maslinovog ulja koje je, kako je istaknuo, jako cijenjeno i u regiji.

“Kvaliteta je neupitna. To će vam svaki maslinar koji imalo poznaje tematiku maslinarstva u Hercegovini potvrditi, jer stvarno prate nas institucije. Ljudi hoće poslušato, novi smo, imamo nove strojeve. To je jako bitno kod prerade maslinovog ulja, da su strojevi ispravni, a evo kod nas su novi, u Neumu su novi, u Mostaru, u Ljubuškom, u Čapljini, sve su to jako, jako kvalitetni strojevi i sigurno ćemo imati zavidnu kvalitetu”, kaže Raič.

Kako je dio Hercegovine pogodno tlo za uzgoj maslina, iz udruženja ističu kako ovdašnje organizacije imaju jasne ciljeve – brendirati proizvode, promovirati potrošnju te raditi na povećanju broja maslinara i prerađivača kako bi BiH u bliskoj budućnosti postala konkurentna na evropskom tržištu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti