Povećanje osnovice

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS je za podizanje standarda radnika u obrazovanju

21.01.2024. 10:48 / Izvor: Fena
osnovica

Usaglasili su se o povećanju plate od 5 posto i to od 1. decembra 2023. godine, uz već dogovoreno uvećanje osnovice.

Vlada Kantona Sarajevo je oko Kolektivnog  ugovora za djelatnosti predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo, putem imenovanih pregovaračkih timova, vodila pregovore sa Samostalnim sindikatom osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor SSOOIO KS, s namjerom povećanja plata i podizanja  standarda radnika u predškolskom i osnovnom odgoju i obrazovanju u Kantonu Sarajevo, kaže se u saopćenju Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, prenosi Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

Pregovarački timovi Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata, kako se navodi, usaglasili su se o povećanju plate od 5 posto i to od 1. decembra 2023. godine, uz već dogovoreno uvećanje osnovice za obračun plate od 1.januara  sa 330 KM na 385 KM u predškolskom i osnovnom obrazovanju, a za šta su obezbijeđena sredstva u Budžetu Kantona Sarajevo za 2023. i 2024. godinu.

U saopćenju se navodi da je u  toku pregovora došlo do izmjene pregovaračkog tima Vlade KS, zbog imenovanja novog saziva Vlade Kantona Sarajevo u novembru 2023. godine, ali i zbog isteka vremenskog okvira za pregovaranje definisanog ranijim protokolom, moralo se pristupiti potpisivanju novog protokola o pregovaranju između pregovaračkih timova dvije strane s novim rokom za pregovaranje.

Kako bi se omogućio nastavak socijalnog dijaloga i poboljšala prava radnika u predškolskom i osnovnom obrazovanju , Vlada Kantona Sarajevo je u dva navrata donijela Odluku o prihvatanju prijedloga Protokola o vođenju pregovora sa Samostalnim sindikatom osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH - Kantonalni odbor SSSOOIO KS, od 22. decembra  i od 9. januara  Vlada KS je iskazala daljnju namjeru nastavka i uspješnog završetka predmetnih pregovora i socijalnog dijaloga, te smatramo da pregovori nisu završeni niti proglašeni neuspješnim, dodaje se u saopćenju.

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH - Kantonalni odbor SSSOOIO KS je 19.januara  dostavio Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS, kao resornom ministarstvu, službenim putem najavu štrajka upozorenja u kojem, kako ističu iz Ministarstva,  nisu artikulisani nikakvi zahtjevi.

"Istog dana Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo je zaprimilo akt Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH - Kantonalni odbor SSSOOIO KS, u kojem se iskazuje spremnost Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH - Kantonalni odbor SSSOOIO KS da konačno potpiše prijedlog Protokola i nastavi pregovaranje. Naglašavamo da je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS obezbijedilo sredstva za povećanje plaća radnika u predškolskom i osnovnom odgoju i obrazovanju u Budžetu KS za 2024.godinu. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS, kao resorno ministarstvo, želi naglasiti svoju volju, kao i čvrstu opredijeljenost Vlade KS na podizanju standarda radnika u obrazovanju na svim nivoima, a što je jasno demonstrirano u protekle tri godine, te ćemo u tom smislu rado obnoviti socijalni dijalog kroz institut pregovaranja", navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti