Broj posjetilaca pijaca povećan

KJKP "Tržnice-pijace" u izazovima: Moguća privatizacija pijaca u Sarajevu ?

19.02.2024. 09:15 / Izvor: Avaz.ba
pijace

Ove godine pojedini uposlenici stiću uvjete za odlazak u penziju, a tendencija preduzeća je da se u 2024. godini broj uposlenih smanji na 65.

Kantonalno javno komunalno preduzeće KJKP "Tržnice-pijace", na čijem čelu je Jasmin Terović, obavlja djelatnost na području Kantona Sarajevo, a u sastavu ima jedanaest poslovnih jedinica, različitih kapaciteta i profitnosti.

Iz ovog preduzeća su za "Dnevni avaz" govorili o provedenim aktivnostima, planovima i prioritetima za ovu godinu.

Kada je u pitanju prethodna godina, ističu da je izbijanje požara na pijaci "Kvadrant" nanijelo veliku štetu preduzeću.

"U uvjetima lošeg ekonomskog ambijenta, namjera je da se u 2024. godini održi finansijska, organizaciona i tehnička stabilnost poslovanja preduzeća te da se povećaju prihodi ili da se održe na prosjeku prethodnih godina. Nažalost, u proteklom periodu desio se veliki požar na PJ "Kvadrant" koji je napravio ogromnu štetu na imovini preduzeća. Svi raspoloživi radnici te gotovo sve investicije su preusmjerene u hitno uspostavljanje ponovnog rada navedene poslovne jedinice", kažu.

Pijaca Markale

Ističu da broj posjetilaca pijacama u glavnom gradu raste.

"Preduzeće je tokom 2023. godine pokrenulo marketinške aktivnosti u cilju promocije Gradske tržnice, a što je rezultiralo povećanim brojem gostiju, a kao benefit, naše preduzeće, nakon više godina, nema raspoloživih kapaciteta za izdavanje te su poslovni prostori u potpunosti popunjeni. Također, poduzete su aktivnosti u izradi idejnih projekata za kapitalne investicije, od kojih izdvajamo stambeno-poslovni kompleks Vogošća i teniski trening centar na Stupu", ističu iz ovog preduzeća.

Prioritet za 2024. godinu je uspostava ponovnog rada poslovne jedinice "Kvadrant", a koja je druga po prihodu u sklopu KJKP "Tržnice-pijace".

"Sama činjenica da u sklopu te pijace djelatnost obavlja 60 zakupaca te da im je rad na ovoj pijaci jedini izvor prihoda, predstavlja još jedan prioritet za naše preduzeće", rekli su za "Avaz" iz ovog javnog preduzeća.

Kako ističu, preduzeće godinama unazad vodi spor s tzv. dioničarima, koji je predmet osporavanja navodnog upisa preduzeća kao dioničarskog društva, a prilikom čega je preduzeće trebalo na kriminalan način da se privatizira.

"Naši napori da se konačno riješi ovaj spor je ogroman, međutim, u posljednjih nekoliko godina pojedini moćnici su se uključili u spor na način otkupa pojedinih fiktivnih dionica, a koji imaju veliki utjecaj u našoj državi. Drugi problemi su isključivo vezani za neriješene imovinskopravne odnose u pojedinim poslovnim jedinicama, a gdje su prethodne uprave imale zanemariv odnos, te danas dolazimo u situaciju da se na nekim poslovnim jedinicama pravno borimo za nešto što decenijama naše preduzeće koristi", ističu KJKP "Tržnice-pijace".

Preduzeće je prošlu godinu završilo sa 70 radnika, tokom 2023. godine uveli su novi sistem elektronske naplate usluga te su time u velikoj mjeri olakšali naplatnicima rad na terenu.

"Shodno navedenom, izvršena je reorganizacija unutar preduzeća, pojedini uposlenici će steći uvjete za odlazak u penziju, te je tendencija preduzeća da se u 2024. godini broj uposlenih smanji na 65", zaključuju iz KJKP "Tržnice-pijace".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti