EU diže rampu za mlijeko iz BiH?

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

EU diže rampu za mlijeko iz BiH?

Proizvođači mlijeka iz BiH dobiće pozitivnu ocjenu Kancelarije za hranu i veterinarstvo EU (FVO), čime će biti omogućen izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje Evropske unije, potvrđeno je "Nezavisnim" iz dobro obaviještenih izvora.

31.01.2014. 09:23 / Izvor: Nezavisne novine

Proizvođači mlijeka iz BiH dobiće pozitivnu ocjenu Kancelarije za hranu i veterinarstvo EU (FVO), čime će biti omogućen izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje Evropske unije, potvrđeno je "Nezavisnim" iz dobro obaviještenih izvora.

Tako će, prema našim saznanjima, pozitivnu ocjenu dobiti "Mlijekoprodukt" iz Kozarske Dubice, ZZ "Livač" iz Aleksandrovca, farma "Jokić" iz Prnjavora, "Farmland" iz Nove Topole, zatim farme Vladimira Usorca iz Prnjavora i Samira Cimirotića iz Gradiške.

Mlijeko na tržište EU moći će, kako saznajemo, izvoziti i mljekara "Milkos" Sarajevo, u okviru koje je i farma "Spreča", zatim Poljoprivredno dobro "Butmir", ZZ "Tarčin", te nekoliko farmi iz Unsko-sanskog kantona koje mlijeko predaju u mljekaru "Meggle" u Bihaću.

Inspektori FVO, čija se delegacija nalazi u desetodnevnoj posjeti BiH, sa ciljem da procijeni i vrednuje kontrole koje su sprovele nadležne institucije u proizvodnom lancu prerade mliječnih proizvoda namijenjenih za izvoz u EU, konačnu odluku saopštiće na današnjoj konferenciji za novinare.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, rekao je da su ubijeđeni da nakon posjete delegacije FVO neće biti problema, te da ta komisija za deset dana nije imala nijednu ozbiljniju primjedbu, ni na institucije BiH, ni entiteta, ali ni na mljekare i farmere.

"Pozitivna ocjena će značiti širenje tržišta i proizvodnje, te zapošljavanje novih radnika i korištenje prirodnih resursa. To znači puno za cijelu BiH i za sve one koji žele da rade i koji ne biraju posao", zaključio je Usorac.

Sličnog je mišljenja i Samir Cimirotić, proizvođač mlijeka iz Gradiške, koji je naglasio da je najveći akcenat kontrola bio na zdravstvenoj zaštiti, te da je i usaglašen problem u vezi sa ažuriranjem brojnog stanja.

Sa druge strane, Mehmed Nikšić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka u FBiH, rekao je da je realno očekivati pozitivnu ocjenu.

"Znamo da nije bilo primjedaba i sigurni smo da zaslužujemo pozitivno mišljenje. Nije bio problem do proizvodnje i prerade, već politike", kazao je on, dodavši da su domaće mljekare i farme savremeno opremljene.

"Naše želje su objektivne i realno gledajući mi to zaslužujemo, jer su naše laboratorije opremljene, mljekare i farme su savremene i vrhunske, sa od 50 do 1.600 grla i sve je zatvoreni sistem muže. Imamo najsavremeniju opremu, odnosno sve što ima Evropa", kazao je Nikšić.

Zlatko Jokić iz farme "Jokić" iz Prnjavora rekao je da bi davanje pozitivnog mišljenja delegacije FVO i otvaranje evropskog tržišta mnogo značilo.

"To bi pokazalo da i na ovim postorima ima ozbiljnih proizvođača, spremnih da ispune sve zahtjeve kako domaćeg, tako i zakonodavstva EU, a sve u cilju da se to mlijeko nađe na rafama zemalja Unije", naglasio je.

U Kancelariji za veterinarstvo BiH nisu željeli da komentarišu ova saznanja, kazavši da će sve biti poznato danas.

Osim proizvođača, i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS posljednjih mjeseci preduzelo je niz mjera da budu ispunjeni uslovi koje nalaže FVO kada je u pitanju proizvodnja mlijeka u RS.

Ako BiH dobije pozitivnu ocjenu za kontrole koje su sprovela nadležna tijela, domaćim proizvođačima biće dozvoljeno da izvoze mlijeko i mliječne proizvode u EU i njeno centralno nadležno tijelo moći će uvrštavati proizvođače iz BiH na listu onih kojima je dozvoljeno da izvoze svoje proizvode u EU.

Kako smo uspjeli saznati, proizvođači mlijeka koji danas dobiju pozitivnu ocjenu delegacije FVO ući će u prvi krug, dok će ostali u narednim mjesecima morati da otklone sitne nedostatke kako bi bili potpuno spremni za izvoz svojih proizvoda u EU.

Otkup mlijeka

Otkupljivači mlijeka u RS za deset mjeseci prošle godine otkupili su od proizvođača 85.567.834 litra mlijeka, što je približno isti nivo kao i u istom periodu 2012. godine.

Najveći prerađivač mlijeka u RS "Mlijekoprodukt" Kozarska Dubica otkupio je u ovom periodu 49.950.505 litara mlijeka od poljoprivrednih proizvođača, dok je mljekara "Pađeni" Bileća za deset mjeseci 2013. godine otkupila 3.660.727 litara, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Dodali su da u RS postoji oko 470 farmi sa mjesečnom proizvodnjom od 3.000 do 20.000 litara mlijeka.

Mljekare i farme koje će moći izvoziti u EU

- "Mlijekoprodukt" iz Kozarske Dubice

- ZZ "Livač" iz Aleksandrovca

- "Jokić" iz Prnjavora,

- "Farmland" iz Nove Topole

- Farma Vladimira Usorca iz Prnjavora

- Farma Samira Cimirotića iz Gradiške

- "Milkos" Sarajevo

- Poljoprivredno dobro "Butmir"

- ZZ "Tarčin"

- Farme iz USK koje mlijeko predaju u mljekaru "Meggle" u Bihaću

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti