Zekerijah Smajić: EU mora reagovati odmah

11.02.2014. 13:32 / Izvor: eKapija.ba
Zekerijah Smajić: EU mora reagovati odmah

"Odluka visoke predstavnice Ashton i komesara Fuelea da u ponedjeljak neplanirano dođu u Sarajevo mogao bi biti signal da su se probudili iz višegodišnjeg zimskog sna. Ali samo signal", kazao je Smajić.

Imajući u vidu da je, zbog nedovoljnog činjenja i svoje neefikasne i često pogrešne politike prema Bosni i Hercegovini, suodgovorna za više od pola miliona nezaposlenih, za pljačkašku privatizaciju i propast realnog sektora privrede, Evropska unija bi u trenutnoj situaciji morala reagovati odmah, mišljenja je analitičar, ekspert za evropske integracije Zekerijah Smajić.

"Dobro je da takve poruke ovih dana i dolaze iz Brisela. Odluka visoke predstavnice Ashton i komesara Fuelea da u ponedjeljak neplanirano dođu u Sarajevo mogao bi biti signal da su se probudili iz višegodišnjeg zimskog sna. Ali samo signal", smatra Smajić.

Da ovoga puta doista i misle ozbiljno, smatra on, trebalo bi pokazati na djelu u što kraćem roku.

Po njegovim riječima, neophodno je deblokirati nepromišljeno suspendovanih oko 55 miliona eura iz programa IPARD (za razvoj poljoprivrede) i IPA programa za razvoj demokratskih institucija i za prekograničnu saradnju, te odobriti vanrednu pomoć EU za zapošljavanje mladih stručno osposobljenih građanki i građana BiH, te za socijalno zbrinjavanje najugroženijih radnika koji su, ne svojom krivicom, ostali na ulici.

Potrebno je deblokirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji stoji na čekanju od sredine 2008. godine, a da bi se to dogodilo, potrebno je odustati od postojećih, nepromišljenih uvjeta Brisela prema BiH, među kojima je provođenje odluke Evropskog suda pravde u Strazburu.

Provođenje ove odluke neizostavno treba vratiti u nadležnost Parlamentarne skupštine BiH, ustavnopravnih eksperata i Vijeća Evrope koji za takve poslove ima vlastiti Komitet ministara i Parlamentarnu skupštinu sa sjedištem, također, u Strazburu.

"Evropska komisija, dakle, niti je imala niti bi trebala da ima ikakve direktne veze sa sudskim predmetom "Sejdić i Finci". EU zvaničnici su nakon četiri godine mrcvarenja Bosne i Hercegovine ovom temom postali svjesni takve pogreške pa se sada može očekivati da će na druge načine ponuditi kompenzaciju", navodi Smajić. Potrebno je, također, Bosnu i Hercegovinu hitno, bez odgađanja, vratiti na put evropskih integracija na način da se odmrzne procedura podnošenja aplikacije za članstvo i da se ovaj proces vodi pod posebnim uvjetima i olakšicama. Građani BiH će to sigurno prepoznati i znati dugoročno vrednovati.

"Osim hitne intervencije Evropska unija kolektivno i svaka njena članica pojedinačno trebalo bi da preispitaju svoje tekuće i dugoročne politike prema BiH s prvenstvenim ciljem prevladavanja stereotipa i shematskog pristupa. Bosna i Hercegovina je sui generis, ona je fenomen, i samo s visoko naglašenim senzibilitetom i iskrenošću prema BiH i njenim građanima, međunarodna zajednica može biti dobar i poželjan saveznik. Dakle, sve što je bilo do sada potrebno je baciti i što prije zaboraviti, uključujući i unutrašnji sistem sva tri stuba izvršne vlast, kao i samu organizacionu piramidu državnih, entitetskih i lokalnih institucija u kojima je sve i počinjalo i završavalo na etno-poslušničkom mentalitetu, umjesto na stvarnim kvalitetima pojedinca-građanina i na trajnim etičkim vrijednostima. Bez toga, bosanski lonac će kipjeti sve do potpune eksplozije", zaključuje Smajić na svom blogu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti