Finansijski problemi prisilili Interwork na gašenje proizvodnje

25.03.2015. 10:10 / Izvor: eKapija.ba
Finansijski problemi prisilili Interwork na gašenje proizvodnje

Neuređenost šumskog fonda u USK veliki problem za sve drvoprerađivače. Sadašnje upravljanje šumama je neodrživo, smatra Hujić.

Fabrika peleta Interwork iz Bosanskog Petrovca zbog finansijskih problema bila je prisiljena obustaviti proizvodnju i otpustiti oko 30 radnika, potvrdio je u izjavi za Poslovni portal eKapija.ba direktor Interworka Sanel Liđan.

Napomenuo je da je obustavi proizvodnje uveliko doprinio i nedostatak sirovine.

Kazao je da se nije obraćao kantonalnim vlastima niti se iko ponudio da pomogne, jer je tek nedavno formirana Vlada USK, i dodao da Interwork svoj problem rješava sam.

"Načelnik Općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić upoznat je sa situacijom od prvog dana. Povremeno se čujemo i ažuriram mu situaciju", rekao je Liđan.

Liđan je spomenuo da je prošle godine uhapšen direktor pre­du­ze­ća "Un­sko-san­ske šu­me", što je izazvalo negativan domino efekat na drvoprerađivače, koji su ugovore sa ovim preduzećem kasno potpisali, a rezultiralo je da pred Novu godinu oko 90 posto pilana u USK obustavi proizvodnju.

"Nemajući dovoljno akumuliranih finansijskih sredstava, zbog lično moje nelikvidnosti, nisam više mogao snabdijevati sirovinom proizvodnju i bio sam prisiljen zaustaviti poslovanje", kazao je Liđan.

Govoreći o narednim koracima koje treba preduzeti, Liđan je naveo da planira uraditi reprogram sa bankom, i pojasnio da je sve načelno dogovoreno i da bi reprogram trebao biti proveden u djelo do kraja marta.

"Nakon toga pristupam ponovnom prikupljanju sirovine i pripremama mašina za pogon. Datum ponovnog početka rada nije poznat, jer mi je sada malo narušeno i tržište. Moram obnoviti kontakte sa klijentima, posložiti stvari i odatle dalje krenuti. U svakom slučaju u narednih nekoliko mjeseci planiramo pokrenuti fabriku", kazao je Liđan.

Liđan je najavio da će, kada riješi probleme u svojoj firmi, zajedno sa drugim firmama iz drvoprerađivačke industrije u USK urgirati na kantonalne vlasti kako bi se riješio problem neuređenosti šumskog fonda, jer kako kaže, za sve njih sirovina je ključ opstanka.

"Novu Vladu USK čini dosta mlada ekipa ljudi i od njih čujem da imaju veoma mnogo razumjevanja prema privredi. Kolege iz pilana osnovale su jedan klaster i već su se obraćali što je urodilo određenim pomacima", rekao je Liđan.

Ispoštovane sve obaveze prema radnicima

Prema riječima načelnika Općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić, direktor Interworka Liđan upoznao ga je o nagomilanim problemima i kao razlog naveo nemogućnost nastavka proizvodnje s obzirom da Interwork nije mogao pronaći tržište za robu, te da su u skladištu nagomilane zalihe robe.

"Direktor Interworka pojasnio nam je da su oni ispoštovali sve obaveze prema radnicima, i da radnici sada čekaju ostvarivanje prava na materijalno zbrinjavanje kod Službe za zapošljavanje koji je u nadležnosti Kantona", rekao je Hujić.

Spomenuo je da svako može vidjeti postojeće probleme u ŠPD Unsko-sanske šume i da to posebno osjećaju drvoprerađivači u Bosanskom Petrovcu, gdje je proizvodnja gotovo stala zbog nedostatka sirovine.

U informaciji koju su iz Unsko-sanskih šuma poslali u saopćenju medijima u ponedjeljak, navode da snijeg ometa proizvodnju u ovom preduzeću, da je previsok što onemogućava sječu.

Komentarišući ove navode, iz Općine Bosanski Petrovac kažu da ovo samo pokazuje dubinu problema.

"Nemoguće je nastaviti ovako raditi. Ova vijest ilustrira način rada ovog preduzeća, a može se karikirati na sljedeći način: da drvoprerađivač u Bosanskom Petrovcu treba sa prozora svog pogona gledati u šumu i čekati kada će drvosječe iz Unsko-sanskih šuma posjeći neko stablo i pojuriti kamionima da bi odmah natovarili sirovinu i ko prije dođe imati će posla", kažu u Općini.

Načelnik Hujić smatra da upravljanje šumom mora biti radikalno promijenjeno, jer očito da u sadašnje preduzeće "Šume USK" redovno dolaze isključivo policijski istražitelji.

"Mi u Općini sa velikom sigurnošću znamo da će odgovor Ustavnog suda FBiH na našu apelaciju biti pozitivan, ali i ako se napokon usvoji Zakon o šumama FBiH, kojeg čekamo već pet godina, da će ići u korist jedinica lokalnih samouprava", izjavio je Hujić.

Novo svjetlo u odnosima Općine i Vlade USK

Spomenuo je da je u ponedjeljak Općinu Bosanski Petrovac posjetio premijer Vlade USK Izudin Saračević, što je bila prva posjeta ovog premijera od preuzimanja dužnosti, prije oko mjesec dana, i dodao da su posjetu svi u Općini pozdravili.

Hujić je dodao da je ovo bio prvi posjet nekog kantonalnog premijera Općini Bosanski Petrovac od kade je preuzeo dužnost načelnika.

"Raniji premijer nije dolazio da razgovara sa mnom. Za prije mene ne znam. Posjeta premijera Saračevića vidim kao novo svjetlo u odnosima Općine i Kantona", zaključio je Hujić.

Kazao je da je se razgovaralo o mnogo tema.

"Spominjale su se i šume i Interwork, i poslovne zone itd. Nadamo se, a zašto smo i dobili obećanje premijera Saračevića, boljoj saradnji sa Vladom. Spremamo projekte i sa konkretnim zahtjevima otići ćemo u Vladu USK da otvorimo novu priču i zatražimo podršku za rješenje problema", kazao je načelnik Bosanskog Petrovca.

Općini svezane ruke

Općina Bosanski Petrovac već dugo vodi politiku usmjerenu ka tome da šume u Bosankom Petrovcu dobiju dobrog domaćina, koji će domaćinski njome gazdovati. Hujić kaže da se radi na pravnom planu ali i javno ukazuje na neodrživo sadašnje stanje.

"Apelujemo u razgovorima sa svima da se nađe rješenje nezavisno o kome se radi i sa kojeg nivoa vlasti dolazio i da li dolazi iz međunarodne zajednice. Smatram da bi najbolji domaćin bila lokalna zajednica, koja istinski dušom voli te šume", navodi Hujić.

Podcrtao je da su Općini Bosanski Petrovac svezane ruke kada je u pitanju Interwork, i spomenuo da su socijalna politika i radno zakonodavstvo na nivou kantona i entiteta, dok lokane zajednice nemaju nadležnosti.

"Lokalna administracija Bosanskog Petrovca radi kako bi stvorila ambijent za dolazak novih investitora koji bi zaposlili radnu snagu. Nadamo se da bi uskoro jedna domaća kompanija mogla završiti postupak oživljavanja tekstilne industrije Novitet, koja bi mogla zaposliti mnogo više radnika nego što je otpušteno iz Interworka", rekao je Hujić.

K.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti