Suša uzima danak u TK-u: Uginulo 20 posto peradi

24.07.2015. 14:22 / Izvor: Oslobođenje
Suša uzima danak u TK-u: Uginulo 20 posto peradi

Peradari se dovijaju na različite načine – ventilatorima rashlađuju hale, posipaju hladnu vodu po krovovima, ali ništa ne pomaže, pogotovo ne činjenica da je i vode sve manje.

Između deset i dvadeset posto peradi na farmama u Tuzlanskom kantonu uginulo je u posljednjih nekoliko dana od ekstremno visokih temperatura.

Ukoliko se vrućine nastave i ukoliko izostane adekvatna reakcija lokalnih i kantonalnih vlasti, postoji opasnost da peradari izgube oko 80 posto pilića.

"U našem Kantonu trenutno imamo oko 700.000 pilića u tovu. Samo dvadeset posto od toga je smješteno u halama koje su klimatizirane i koje su adekvatno opremljene za ovakve temperature. Ostalih 80 posto nemaju klimatizaciju i postoji opasnost da ni ti pilići ne prežive vreline. To bi praktično značilo gašenje peradarstva u TK-u", kazao nam je Mevludin Kahvedžić, predsjednik Udruženja peradara TK-a.

Desetine hiljada KM štete

Već u prvim danima visokih temperatura štete koje su peradari pretrpjeli mjere se desetinama hiljada KM, a kako stvari stoje, stanje će biti sve gore. Peradari se dovijaju na različite načine – ventilatorima rashlađuju hale, posipaju hladnu vodu po krovovima, ali ništa ne pomaže, pogotovo ne činjenica da je i vode sve manje.

"Peradari uglavnom nemaju dostatna sredstva da bi nabavili potrebne klima uređaje koji koštaju hiljade maraka. Dosad smo vodom rješavali problem s vrućinom, ali ove godine nam to ne pomaže. Mora uslijediti nekakva reakcija lokalnih ili kantonalnih vlasti, jer sami ne možemo preživjeti", dodao je Kahvedžić.

Nestašica vode i iznadprosječne temperature nanijele su ogromne štete širom kantona, iako nijedan poljoprivredni segment nije pošteđen, najveće štete su trenutno pretrpjeli peradari. Međutim, po najavama samih poljoprivrednika, nikome se ne piše dobro.

Kako kažu, ukoliko se visoke temperature nastave i ukoliko vlasti ne odluče da pomognu u preveniranju još većih šteta, poljoprivredna proizvodnja u ovoj godini u TK-u neće dostići ni nivo od 50 posto. Sve to će rezultirati i povećanjem cijena proizvoda, kao i gašenjem mnogih gazdinstava.

Poticaji nužni

"Trenutno su na udaru peradari, za koje poticaji vrlo rijetko idu za kapitalna ulaganja. Ukoliko bi se to promijenilo, hale bi bile opremljenije i ne bi pretrpjeli ovolike štete. Međutim, ukoliko se suša nastavi, problema će imati svi, čak i oni koji su posijali kukuruz i pšenicu", kazao nam je Ilija Stojak, predsjednik Udruženja poljoprivrednika TK-a.

Pšenica, kako nam je kazao, već daje slabiji prinos, a sve zbog kašnjenja sjetve, koja nije krenula na vrijeme zbog nedostatka novčanih sredstava, odnosno kašnjenja podsticaja.

"Ovo je jedan krug koji se ne zatvara. Ako poticaji kasne, sasvim je izvjesno da će poljoprivrednici pretrpjeti neke štete. Pšenica bi sasvim sigurno dala daleko bolje rezultate da je posijana u proljetnoj sjetvi i da je nije napao korov, čiji tretman je također kasnio zbog nedostatka sredstava", dodao je Stojak.

Posljedice osjećaju i voćari, čiji proizvodi na tržištu ove godine teško da će moći konkurisati, s obzirom na to da nisu dovoljno dozreli, da su mali i nesočni, što je sve posljedica nedostatnih sredstava u kantonalnim i federalnim budžetima, koja najčešće ne zadovoljavaju ni nužne zakonske iznose, koji se kreću od tri do pet posto budžeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti