SEC Mostar: Završena obuka za prvu generaciju radnih instruktora

20.10.2015. 14:42 / Izvor: Akta.ba
SEC Mostar: Završena obuka za prvu generaciju radnih instruktora
OTVORI GALERIJU

Tim Socijalno-edukativnog centra (SEC) osmislio je i implementirao u proteklih pet mjeseci potpuno novu obuku na našim prostorima – Radne instruktore osoba s invaliditetom (RI).

Tim Socijalno-edukativnog centra (SEC) osmislio je i implementirao u proteklih pet mjeseci potpuno novu obuku na našim prostorima – Radne instruktore osoba s invaliditetom (RI).  Tanja Raič Tarčuki, voditeljica podružnice u Mostaru, u kojoj je ova obuka održana, ističe da je ovaj program osmišljen u SEC-u kao odgovor na jedno od prava koje svaka osoba s invaliditetom ima, pravo na rad.

"Zahvaljujući našim partnerima koji su također svjesni ovoga problema u svim socijalnim zanimanjima, dugotrajan i temeljit put izrade SEC kurikuluma uspije završiti uspješnim pričama o realizaciji obuka", kaže Raič Tarčuki. Upravo zbog toga se posebno zahvaljuju Emiru Avdagiću, direktoru DVV internationala u BiH, koji već drugu godinu zaredom podržava rad SEC-a upravo na spomenutu temu, pokazujući izrazitu društvenu odgovornost i volju za pružanjem novih mogućnosti osobama s invaliditetom, pored stručne pomoći razvoju obrazovanja odraslih u cjelini.

Obuku je pohađalo 20 polaznika, a kroz teoretski i praktični rad vodili su ih stručnjaci iz 8 različitih struka, doktor medicine, dipl. psiholog, dipl. prof. tjelesnog odgoja, dipl. inženjer poljoprivrede, dipl. profesor primijenjene umjetnosti, dipl. rehabilitator-edukator, dipl. socijalni radnik, VSS s iskustvom upravljanja i organizacije rada. Kroz module u  teorijskom dijelu programa: Uvod u zanimanje Radnog instruktora i definiranje radnih aktivnosti, socijalni model pristupa osobama s invaliditetom, vrste radionica – metode i načini sustavnog rada u radionicama, organizacija i provođenje aktivnosti u radionicama polaznici su ovladali mnogim vještinama. Naučili su kako u svakodnevnom radu radionice pripremati radne aktivnosti (godišnja, mjesečna i dnevna razina), kako prilagođavati aktivnosti u odnosu na sklonosti korisnika, organizirati radne aktivnosti unutar ustanove, organizacije u kojoj je smještena radionica, provoditi aktivnosti unutar radionica (npr. poljoprivrednih, radionica primijenjene umjetnosti, tjelesnog odgoja itd.). Teorijskim dijelom nastave treneri su prikazali polaznicima važnost ovog programa i segmente rada koji ih očekuju. Jedan od trenera u ovom dijelu programa bila je Danijela Kegelj koja ističe da su obučeni RI  neophodni u BiH:

"Program RI je nešto što već dugo nedostaje na ovim prostorima. To je zanimanje koje je praktično postojalo, ali je u stvari malo tko za to bio educiran i zato su i rezultati rada s osobama s invaliditetom bili manjkavi. Sada, osobe koje već rade kao RI, ali i oni koji će tek raditi, sigurno mogu imati veću sigurnost u radu i bolje kompetencije. Iskustvo moga rada na ovom programu  je pozitivno prije svega što su oni koji su birali polaznike stručno i kvalitetno odradili svoj posao. Uvezanost grupe bila je kvalitetna i zanimljiva, te se mogla postići kvalitetna interakcija, a to je grupi davalo jednu živahnu dinamiku."

Važan aspekt svih programa u SEC-u, pa tako i u RI je praktični rad. Tako su se polaznici za rad obučavali kroz više različitih Ustanova za rad s sobama s posebnim potrebama, od privatnih organizacija s najnovijom opremom, do javnih ustanova gdje je improvizacija u radu najcjenjenija vještina, a sve s ciljem da polaznici iskuse rad u svim uvjetima. Moduli kroz koje su polaznici ovladavali vještinama: radionice sportsko-rekreativnih aktivnosti, radionice poljoprivrednih aktivnosti, radionica primjenjenih umjetnosti, socijalne kompetencije Radnog instruktora i psihološka priprema za praksu i rad s OSI, osmišljene su da bi kroz direktan rad s korisnicima polaznici uvježbavali pojedine faze radnih operacija. Tako su naučeni kako održavati sredstva za rad, organizirati pravilne izmjene rada i odmora, kako omogućiti postupno prilagođavanje odgovarajućem poslu u svrhu bržeg i produktivnijeg uključivanja u radni proces, te kako podsticati radne navike, organizirati zanatske radove u radionicama i pomagati u obavljanju svakodnevnih poslova. Jedan od trenera u programu, Kenan Spahić istaknuo je da ovakav vid obuke jako bitan u našoj zemlji, jer svjedoci smo da sve više mladih odlazi iz BIH.

"Kroz ovu obuku mi im dajemo šansu da ostanu i nađu posao. Također smo svjedoci da postoji veliki broj osoba s invaliditetom, kao i udruženja i ustanova koji rade s OSI. U sklopu tih organizacija postoje radionice za koje u BIH do sada nije postojao kvalitetno i adekvatno obučen kadar za rad. Iz samog ovoga proizlazi važnost ove obuke i potreba za kvalitetno osposobljenim kadrom. Sama činjenica da je obuka takve vrste prva u BIH, dovoljno govori o njenoj važnosti, kao i o ozbiljnosti rada SEC-a. Program RI je nastao iz potrebe, te je izuzetno važan za OSI i za osobe koje do sada nisu imale zaposlenje, te će kroz ovaj vid obuke postati konkurentni na tržištu rada."

Voditeljica podružnice, Raič Tarčuki ističe da je zanimanje polaznika za ovu obuku premašilo očekivanja "Ponosni smo da je upravo Mostar prvi u široj regiji koji je iznjedrio prvu generaciju radnih instruktora, a posebno nam je drago što je  što je skoro jednako veliki interes polaznika bio i u Banja Luci, Sarajevu i nekim drugim gradovima diljem naše, ali i susjednih država."

Kroz program je prošlo 20 polaznika iz više mjesta i gradova (Sarajevo, Široki Brijeg, Čapljina, okolica Mostara) i tri županije (HNŽ, kanton Sarajevo i ZHŽ), različitih usmjerenja, raznovrsnih stručnih sprema, zanimanja i dobi. Radni instruktor osoba s invaliditetom nakon obuke u SEC-u može raditi u radionicama unutar ustanova i/ili organizacija u kojima se vrše radne aktivnosti osoba s invaliditetom ili u koje su uključene osobe s invaliditetom (sustav inkluzivnog zapošljavanja). SEC je prva Ustanova koja je provela ovakav vid obuke na našim prostorima čime nastavlja svoj put pokretanja novih socijalnih zanimanja u BiH. Nakon uspješno savladanog programa osposobljavanja svi polaznici dobivaju javnu ispravu "Uvjerenje o osposobljavanju za obavljanje poslova radnog instruktora osoba s invaliditetom“ i pravo na upis zanimanja u radnu knjižicu. Program je javno priznat od nadležnog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK/Ž. Kroz ovaj program SEC pridonosi  poboljšanju kvalitete života dvjema socijalno ugroženim kategorijama društva: nezaposlenima i osobama s invaliditetom.

Rad ustanove za obrazovanje odraslih "Socijalno – edukativni centar" (SEC) financijski podržava Vlada Austrije i Austrijska razvojna suradnja, a ovu obuku koja je provedena u podružnici u Mostaru financijski je podržao DVV International – Ured za BiH. Ovim se nastavila uspješna suradnja SEC-a i DVV International – Ured za BiH, kroz koju je u Mostaru u 2014. godini proveden program  osposobljavanja za pružanje podrške i asistencije osobama s intelektualnim teškoćama (PP).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti