Da li znate? Direktor može obavljati funkciju bez radnog odnosa!

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Da li znate? Direktor može obavljati funkciju bez radnog odnosa!

Novim Zakonom o radu direktor može funkciju obavljati u radnom odnosu ili bez radnog odnosa.

14.11.2016. 11:16 / Izvor: Akta.ba

Novi zakon o radu (Član 27. Zakona o radu, "Službene novine FBiH" broj 26, od 6.4.2016) je definisao radno pravni status direktora na način da direktor može funkciju obavljati u radnom odnosu ili bez radnog odnosa.

Ako direktor obavlja poslovodnu funkciju bez radnog odnosa, prava, obaveze i odgovornosti se uređuju ugovorom.

U vezi sa gore navedenim Federalno ministarstvo finansija je izdalo Privremeni stav o poreznom statusu primanja direktora/članova uprave.

Direktor koji je u radnom odnosu ostvaruje primanja po osnovu obavljanja funkcije koja imaju karakter prihoda od nesamostalne djelatnosti tj. plaćaju se doprinosi i porez kao i za sve ostale zaposlenike firme.

Međutim, ukoliko je riječ o Direktoru koji funkciju obavlja bez zasnivanja radnog odnosa, primanja odnosno naknade koje ostvaruje po tom osnovu imaju karakter dohotka od druge samostalne djelatnosti tj. plaćaju se doprinosi i porez kao za ugovore o djelu bez prava na priznavanje troškova. Naravno, u ovom slučaju, budući da direktor nema zasnovan radni odnos, porez i doprinosi se isplaćuju na sva primanja uključujući i troškove službenog putovanja i drugih troškova koji se zaposlenicima mogu isplaćivati neoporezivo.

U slučaju da imate nedoumica i dodatnih pitanja vezanih za prijavu direktora ili vam je potrebna pomoć i porezni savjet, kontaktirajte na email info@capitalia.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti