Na pitanje što mi imamo ponuditi EU malo odgovora

23.01.2017. 13:52 / Izvor: Akta.ba
Na pitanje što mi imamo ponuditi EU malo odgovora

Jedan od glavnih ciljeva projekta je da se pitanje proširenja EU na Zapadni Balkan vrati među prioritete dnevnog reda Unije.

Iako se posljednih godina dosta piše o Europskoj uniji i onome što ona donosi za građane Balkana, veoma malo se radi na predstavljanju regiona prema zemljama članicama Unije i onome što mi imamo ponuditi njima.

Jelica Minić, voditeljica Foruma za međunarodne odnose Europskog pokreta u Srbiji, koja je inicijator projekta izrade smjernica Strategije zagovoranja pristupanja Zemalja Balkana Europskoj uniji, kaže ako mi sebe ne cijenimo ne možemo to očekivati od drugih.

Naime, u sklopu intervjuua koje su radili kroz projekt uočili su da je problem svim sugovornicima bio da kažu nešto o pozitivnim stvarima koje bi mi mogli pružiti EU.  

Radili su također istraživanje o tome što su zemlje Višegradske skupine (Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska) radile na promociji kada su ulazile u EU, kako bi vidjeli kako bi mi to u našim zemljama mogli uraditi.

''Analizom rada glavnih nositelja procesa EU integracija u zemljama regiona kao i razgovorima sa predstavnicima različitih segmenta društva, ustanovili smo da se većina aktivnosti odnosi da informiranje građana o tome što je to EU, a da se vrlo malo radi na tome da javnost zemalja članicama bude informirana o tome zašto želimo u EU i zašto bi to njima bilo od koristi'', kaže Minić.

Iz svega toga je jasno, kaže ona, da moramo razviti jedan novi pristup ovom pitanju.

"Ako o sebi ne mislimo dobro i ne poštujemo se tko će onda misliti dobro o nama i biti spreman da nas primi u EU. Imamo veliku nezaposlenost, korupciju i nepostojanje vladavine prava kao i dezorijentaciju u smislu što bi dugoročno strateški trebali da radimo u tom smislu. Mislim da je vrijeme da kao region počnemo misiti i raditi na tome jer zo za nas neće uraditi nitko drugi", navodi ona. 

Smatra da se iz tog razloga trebamo okrenutiti isticanju pozitivnih priča iz zemalja Balkana, kojih itekako ima, ali ne mogu doći do izražaja od onih negativnih.

"Moramo razvijati jednu novu kulturu razmišljanja o našem regionu'', smatra ona.

Prema riječima Lejle Ramić Mesihović,direktorice Vanjskopolitičke incijative BiH, jedan od glavnih ciljeva ove inicijative je da se pitanje proširenja EU na Zapadni Balkan vrati među prioritete dnevnog reda Unije.

SEKTORI KOJI DONOSE VISOKU DODANU VRIJEDNOST PROFITIRALI OD ULASKA U EU

Michal Vit, istraživač iz Instituta za europsku politiku u Pragu, kaže da žele svoja konkretna iskustva u procesu pristupanja EU podijeliti sa zemljama Zapadnog Balkana te da rade na tome da se pitanje pristupanja ovih zemalja održi na agendi europskih zemalja.  

Vit za Akta.ba kaže da je Češka imala značajne efekte od pristupanja EU. "Iako ljudi nisu zadovoljni sa političkim aspektom EU, zadovoljni su ekonomskim progresom. Vidljiv je stvarni ekonomski razvoj koji dolazi sa stabilnosti insitucija i vladavinom prava", navodi Vit. 

Jedan od najvažnijih efekta ulaska u EU je, prema njemu, upravo uspostava vladavine prava koja donosi to da možete ostvariti svoja prava i zaštititi svoje interese, a tu je i ekonomski progres koji je došao sa stranim investicijama i iz Njemačke i  Velike Britanije.

Jedan od sektora koji su imali najviše koristi od ulaska Češke u EU i otvaranja tržišta su IT i automobilski sektor kao i industrija proizvodnja strojeva.

Bez obzira što zemlje kandidati napreduju u procesu ka EU to je i dalje veoma sporo.  Zbog trenutno nepovoljne situacije u EU vezane za proširenje Minić smatra da se mora učiti sve da se proces EU integracija reaktivira, navodi Minić. Smatra da se reforme u zemljama regije moraju ubrzati. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti