Za projekte povezivanja IT i poljoprivrede dostupno 1,2 miliona eura

15.02.2017. 14:13 / Izvor: Akta.ba

U svijetu se koriste najnovije tehnologije u proizvodnji hrane i poljoprivredi. U BiH to još nije slučaj, navodi Neal. 

Uvezivanje proizvođača sa novim tehnogijama moglo bi biti šansa za razvoj polljoprivrednog sektora, istaknuto je danas na prezentaciji pod nazivom "Katana akcelerator za ideje u poljoprivredi i IT tehnologijama'', koja je održana u Sarajevu u organizaciji USAID/Sweden FARMA II projekta. Suorganizatori projekta su Vojvodina IKT klaster i USAID REG projekt.

Cilj radionice je bio da se otvori prilika za umrežavanje kako sa drugim sudionicima, tako i sa Katana mentorima.

Milan Šolaja, direktor Vojvodina IKT klastera, koji je od europskih sredstava pokrenuo projekt Katana, kaže da kroz njega namjeravaju podijeliti 1,2 mil. eura poduzećima, poduzetnicima, malim poduzećima i pojedinicima kako bi se osnažila i ubrzala njihova biznis rješenja i tehnologije u poljoprivredi i proizvodnji hrane.

Platforma za aplikacije je otvorena do 28. veljače/februara.

Priliku za apliciranje imaju sve zemlje koje mogu aplicirati na HORIZON 2020 pa tako i BiH, naveo je on.

''Očekujemo da se kompanije i ljudi iz BiH priključe i apliciraju za sredstva jer je ovo sjajna prilika. Cilj nam je bio, da zbog male apsorbcije sredstava iz ovog programa, na ovaj način pomognemo i pojednostavimo procedure apliciranja. Mi smo praktično uzeli sredstva od EU i napravili jedan akcelerator preko kojeg ćemo davati novac onima koji imaju ideje'', navodi Šolaja.

Proces je vrlo jednostavan. Aplikati moraju snimiti video u kojem mora objasniti gdje se vidi sa svojim proizvodom u lancu od njive do stola, koja je njihova vizija i sl.

Video se može snimiti mobilnim telefonom, ne mora biti profesionalni, objašnjava Šolaja.

Proces evaluacije su također ostavili aplikantima. Navodi da je ovo prvi put da EU financira projekt koji nema eksternih evaluatora koji boduju projekte nego će, svi oni koji su aplicirali, u nekoliko navrata, dobiti par tuđih aplikacija koje će bodovati po određenim kriterijima. Smatra da su na taj način napravili sustav koji sprečava bilo kakve zloupotrebe.

Prvi stotinu najboljih aplikacija ulazi u program akceleratora i tu onda kreće čitav program kroz koji će se osigurati financijska sredstva, treninzi i networking. Za aplikante će ovo biti prilika da testiraju svoju ideju na tržištu. Deset najuspješnijih još će dobiti po 1.000 eura.

''Danas na radoinici imamo 14 aplikacija, a ostali se također mogu prijaviti. Od svih koji uđu u ovaj projekt očekivati će se da naprave konzorcij koji će morati biti ili međusektorski (IT i poljoprivreda) ili prekogranični(partnerstvo sa kompanijom ili proizvođačem iz druge zemlje)'', navodi Šolaja.

Adrian Neal, šef projekta, USAID/Sweden FARMA II, ističe da je cilj današnje radionice promocija i podrška veće upotrebe inovacija i IT tehnologija u poljoprivredi. ''U svijetu se koriste najnovije tehnologije u proizvodnji hrane i poljoprivredi. U BiH to još nije slučaj tako da sada razmatramo način na koji da uvežemo ova dva sektora'', naveo je on.

Navodi da bez upotrebe inovacija u poljoprivredi ne vidi da će doći do poboljšanja produktivnosti i efikasnosti u sektoru poljoprivrede.

''Postoji dosta inovativnih centara uz zemlji, ali do sada se nisu previše fokusirali na poljoprivredu. Ovim želimo podići svijest o važnosti povezivanja ovog sektora i da im omogućimo da se razvijaju'', istaknuo je Neal. 

Senad Uka iz startupa Zobla, koji je sudjelovao na današnjoj radionici kaže da je na ovaj događaj došao u cilju da nauči nešto novo i da osigura investiciju za svoje dalje širenje. Naime, ovaj startup svojim IT rješenjem omogućava poljoprivrednicima da imaju pristup uređajima sa svojih farmi i kontroliraju ih preko mobitela. ''To su recimo ventili za navodnjavanje i svaki uređaj koji ima prekidač'', objašnjava Uka.  

Nermin Nadarević, osnivač i direktor platforme Farmer.ba, smatra da u BiH ima prostora za povezivanje IT sektora i poljoprivrede budući da veoma malo poljoprivrednika i famera zna da na pravi način iskoristi prednosti IT tehnologije. Oni su, kaže, to prepoznali i razvili svoju platformu koja omogućava da poljoprivrednici svoje proizvode plasiraju kupcima.

D.K.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti