ZJN: Pogledajte šta vam je potrebno da biste sudjelovali na e-Aukciji

21.03.2017. 09:38 / Izvor: Akta.ba
ZJN: Pogledajte šta vam je potrebno da biste sudjelovali na e-Aukciji

Da biste kao ponuđač bili u mogućnosti nesmetano učestvovati u procesu e-Aukcije, jedan od najbitnijih uslova je da Vam je internet preglednik ažuriran na novu verziju.

U skladu sa novitetima u sistemu javnih nabavki u Bosni Hercegovini te uobičajenom praksom, Agencije APKE Sarajevo da iste ažurno prati i blagovremeno distribuira prema svojim klijentima, ovim putem objavljujemo najnovije informacije o novim institutima u praktičnoj primjeni ZJN -a kao i ostalih propisa koji imaju uticaj na primjenu ZJN-a .

Zbog učestalih pitanja i problema u primjeni kod klijenata kod postupka e-Aukcije u sistemu javnih nabavki BIH navode da je Pravilnik o uslovima i načinu korištenja e-Aukcije je stupio na snagu 14.9.2016. godine („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“, br. 66/16).

Dodaju da je e-Aukcija dio postupka javne nabavke koji se provodi nakon otvaranja (i utvrđivanja prihvatljivosti) ponuda a omogućava ponuđačima podnošenje novih poboljšanih ponuda. Pravilnikom je ugovornim organima definisana obaveza korištenja e-Aukcije u najmanje 30% postupaka koje će provoditi u 2017. godini.

Shodno tome ugovorni organi su u obavještenjima o nabavci počeli označavati da će postupak nabavke završiti e-Aukcijom.

"Da biste kao ponuđač bili u mogućnosti nesmetano učestvovati u procesu e-Aukcije, jedan od najbitnijih uslova je da Vam je internet preglednik (browser) ažuriran (update-ovan) na novu verziju, odnosno da imate instaliranu zadnju verziju jednog od sljedeća tri internet preglednika: Firefox Mozilla, Google Chroma, Opera", navode iz APKE-a.

Dodaju da ukoliko posjedujete neku staru verziju jednog od gore navedena tri internet preglednika, ili pak internet preglednik koji nije naveden u ovoj listi, može se desiti situacija da ne mognete  učestvovati u e-Aukciji.

''Analogno navednom u cilju izbjegavanja gore navedene situacije molimo da instalirate zadnje verzije gore navedenih internet preglednika, kako ne biste imali problema u učestvovanju u e-Aukcijama'', istilu iz APKE-a.

U cilju kvalitetne pripreme za korištenje e-Aukcije na svjetovanju 24. marta 2017. godine u Sarajevu, koje organizuje ova Agencija, detaljno će biti objašnjeni članovi Pravilnika o uslovima i načinu korištenja e-Aukcije, uživo će demonstrirati zakazivanje i provođenje e-Aukcije na Portalu javnih nabavki u slučaju kriterija najniža cijena i ekonomski najpovoljnija ponuda, objasniti redoslijed koraka u postupku sa e-Aukcijom, te dati odgovore na bilo kakve nejasnoće vezane za e-Aukciju.

Za više informacija kontakt je moguća na e-mail: info@apke.ba, ili tel. 033/472-317, 061/849-330. Plan i program možete pogledati na: www.apke.ba 

PREUZMI DOKUMENT:
PROGRAM KONFERENCIJE

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti