Milijun dolara grant sredstava za projekte sa dijasporom

30.08.2017. 14:33 / Izvor: Akta.ba
Milijun dolara grant sredstava za projekte sa dijasporom

Cilj projekta je pružiti podršku za najmanje 70 malih i srednjih poduzeća u ranoj fazi razvoja.

USAID projekt "Podrška investiranju dijaspore u BiH" raspisao je javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za projekte čije je cilj potaknuti ekonomski doprinos dijaspore socioekonomskom razvoju BiH te stvaranju novih mogućnosti za zapošljavanje građana putem povećanja investicija dijaspore.

Ukupna vrijednost Bosnian Diaspora Marketplace fonda, iz kojeg će biti financirani projekti, je milijun USD. Iznos bespovratnih sredstava koji može biti dodijeljen po projektu je od 15.000 do 50.000 KM, stoji u objavljenom pozivu. 

Cilj projekta je pružiti podršku za najmanje 70 malih i srednjih poduzeća u ranoj fazi razvoja, koja surađuju sa dijasporom po utvrđenim kriterijima, te kreirati 250 novih radnih mjesta u potpomognutim poduzećima.

Pored toga, očekuje se da će ova bespovratna sredstva doprinijeti porastu direktnih investicija dijaspore za najmanje 2 milijuna USD kroz novčane doznake, transfer znanja iz dijaspore, uvođenje novih tehnologija, te poticanje preusmjeravanja dijela transfera novčanih doznaka prema ulaganjima i razvoju poduzeća.

Fond će posebno podržati prijedloge za poslovna ulaganja u proizvodne sektore, uključujući: poljoprivredu, energiju, turizam, metalni sektor, drvni sektor i informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT).

U pozivu se navodi da će pristupanjem zahtjevima za bespovratna sredstva kao investicijama, fond nastojati podržati financijski održiva poduzeća iz BiH koja imaju potencijal proširiti svoje poslovanje i zaposliti nove zaposlenike.

Za sredstva mogu aplicirati mikro, mala i srednja poduzeća osnovana u Bosni i Hercegovini. Ona poduzeća koja još nisu završila postupak osnivanja mogu sudjelovati u pozivu, ali pod uvjetom da registraciju okončaju prije završnog kruga odabira.

MSP-ovu koji budu podnosili zahtjev moraju imati status startupa ili poduzeća osnovanog najviše tri godine prije datuma objave poziva za dostavljanje zahtjeva.

Što se tiče veza sa dijasporom  MSP-ovi, podnositelji zahtjeva, moraju imati uspostavljenu vezu sa članom dijaspore koju mogu i dokazati.

Ova veza se može dokazati kroz najmanje 25% vlasničkog udjela člana dijaspore u mikro, malom ili srednjem poduzeću, bilo direktno kao pojedinac ili preko poduzeća u većinskom vlasništvu člana dijaspore. Vlasnički udjel člana dijaspore mora biti dokaziv kroz važeći ugovor, akt osnivanja i/ili ispis iz registra o osnivanju poduzeća i/ilidokazivo partnerstvo s članom dijaspore", navodi se u pozivu. 

Partnerstvo se mora potkrijepiti dokazom vlasničkog odnosa, trgovinskim i/ili ugovornim odnosom, zajedničkim poduhvatom ili drugim pravnim odnosom kao prihvatljivim oblicima nefinancijskih doprinosa poslovnom prijedlogu.

Poziv će prijavu projekata je otvoren do  30. rujna/septembra 2017.

Više od 2 milijuna ljudi iz Bosne i Hercegovine  živi izvan zemlje. BiH dijaspora trenutno šalje oko 14% BDP-a BiH, što znatan prelazi priliv direktnih stranih investicija u zemlju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti