Gast Fest: TOFi i GastroID centar promovišu značaj ugostiteljskih zanimanja

16.03.2018. 09:46 / Izvor: Akta.ba
Gast Fest: TOFi i GastroID centar promovišu značaj ugostiteljskih zanimanja

U BiH i regiji sve veća je potražnja za kuharima i konobarima, a to su i neka od najtraženijih zanimanja na tržištu rada.

TOFI d.o.o. Sarajevo i GastroID centar za edukacije u turizmu i ugostiteljstvu su u sklopu Gast Festa, koji je jučer počeo u Sarajevu, za sve prisutne organizirali zanimljiv Cooking Show i prezentaciju novih tehnologija u profesionalnim kuhinjama.

Elvir Toholj, direktor kompanije TOFI i GastroID centra za edukacije u turizmu i ugostiteljstvu, za Akta.ba je rekao da je Gast Fest idealna prilika da se pokažu svi noviteti iz gastronomskog svijeta ali i skrene pažnja na veću promociju zanimanja kao štu su kuhari, konobari/ce i ostala zanimanja vezana za ugostiteljstvo i hotelijerstvo.

"Naš cilj je promocija ugostiteljskih zanimanja, novih tehnologija u kuhinjama i vešerajima, a prvenstveno animacija zanimanja kroz koju želimo potaknuti bolje učenike i one koji završavaju osnovne škole sa boljim prosjekom, da razmisle da se upišu na školovanje za jedno od trenutno veoma traženih zanimanja", kazao je Toholj, dodavši kako ova zanimanja nude velike mogućnosti napredovanja i usavršavanja u profesionalnom smislu i time nude veće mogućnosti što bi svakako trebalo da bude jedan od odlučujućih faktora zašto se školovati za ta zanimanja.

U BiH i regiji sve je veća potražnja za kuharima i konobarima, a to su i neka od najtraženijih zanimanja na tržištu rada. Međutim, u praksi se događa da kompanije kada raspišu pozive za ova zanimanja ne mogu naći radnike, Toholj kaže da se situacija polako mijenja ali da još uvijek treba dosta raditi na tome.

"I na Gast Festu ćemo iskoristi priliku da promovišemo zanimanja u ugostiteljstvu i hotelijerstvu kao poželjna. Znamo da su zanimanja poput kuhara, konobara, na niskim granama i da trebaju mnogo više da se promovišu. Veliki broj poslodavaca je trenutno u problemu zbog nedostatka kvalitetno edukovanog kadra a dolazi nam i period sezonskog rada", govori Toholj.

Istako je da Sarajevo kao olimpijski grad veliku pažnju posvećuje turizmu i turistima, a nedovoljno tome ko uopće radi u toj branši i uslužuje turiste, "svjesni smo da svi oni moraju jesti, piti i spavati i to je ono što treba da nam bude smjernica kako djelovati u ovom segmentu."

GastroID centar za edukacije u turizmu i ugostiteljstvu pokušava kao nadopuna srednjem obrazovanju da kroz kratke kurseve popune prazninu za učenike koji kroz redovno školovanje nisu stekli određene vještine i znanja.

"Ponosni smo što nas Prilika Plus projekat, finasiran od strane Vlade Švicarske, podržava kroz sve što radimo. Nastavljamo na edukacijama i obukama. Upravo je završen jedan trening za trenere u Mostaru. To su naši potencijalni treneri koje su partnerski objekti, hoteli i restorani nominovali, i koji će dobiti znanje kako svoje stečeno znanje prenijeti na druge. Jer nije dovoljno biti dobar kuhar ili konobar, treba biti i dobar učitelj i znati prenijeti vještine i znanja generacijama koje dolaze", kaže Toholj.

Ista edukacija je nedavno završena u Sarajevu i Banja Luci. Planiraju da do kraja mjeseca Banja Luci održati još jednu cjelinu edukacija kojom će dobiti oko 50 trenera kvalifikovanih za rad na području Sarajeva, Banja Luke i Mostara.

"Nadamo se da ćemo kroz dalji period i trenutnu mrežu trenera biti sposobni da za mjesec dana oko 100 novih kandidata prođe kroz naše edukacije nakon čega su onda potpuno spremni da se upuste u realni radni sektor i počnu sa poslom", kaže Toholj.

GastroID je centar za obuke u hotelijerstvu i ugostiteljstvu koji svakodnevno radi sa trenerima i stručnjacima iz prakse koji dolaze iz realnog sektora. Teorija u obuci čini svega 20 posto dok praksa čini preostalih 80. Po njenom završetku, polaznici imaju priliku da usvojeno znanje pokažu kod partnerskih kompanija, čime stiču iskustvo ali i šansu za radno mjesto.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti