Kompanija Master Inženjering iz Banje Luke motivator za nova ulaganja dijaspore

12.07.2018. 10:09 / Izvor: Akta.ba
Kompanija Master Inženjering iz Banje Luke motivator za nova ulaganja dijaspore

U sklopu podrške koju su dobili od USAID Diaspora Invest, Master Inženjering će osigurati nabavku rezervnih regulatora

Prije nekoliko mjeseci tim kompanije "Master Inženjering“ iz Banje Luke nije ni slutio da će priča njihove kompanije postati jedan od motivatora za nova ulaganja dijaspore. Predrag Stegić je odlučio svoj kapital i iskustvo stečeno u Srbiji preusmjeriti i sa Branislavom Babićem pokrenuti novu kompaniju u našoj zemlji, piše diasporainvest.ba.

"Fokus Master Inženjeringa je automatizacija u oblasti industrije i regulacije motornih pogona. Sklapamo frekventne regulatore Nudimo rješenja frekvente regulacije koje štedi električnu energiju, štite motore, doprinose sigurnosti i osiguravaju lakše pokretanje motora. Laički rečeno, osiguravamo da motor dobije onoliko struje koliko mu treba, a ne koliko motor hoće. Svaki kilovat koji je potrošen, a nije morao biti potrošen, plaća se dva puta, jednom kroz višak potrošene energije, a drugi put kroz održavanje i kvarenje mašine. Želimo ponuditi ljudima manje kvarova, manje održavanja i manje zastoja u proizvodnji", objašnjava nam koncept rada Branislav.

U sklopu podrške koju su dobili od USAID Diaspora Invest, Master Inženjering će osigurati nabavku rezervnih regulatora, čime će se osigurati da, u slučaju kvarova, kompanija može brzo osigurati zamjenu za vrijeme popravke. Ova podrška će osigurati dodatne uštede i efikasniju uslugu korisnicima. 

"Dijaspora, bili to naši ljudi koji žive u regionu, ili na Zapadu, imaju veliku šansu da preko USAID-a naprave iskorak na tržištu. Podrška poput učešća u garanciji kreditiranja, konsultantske usluge u oblasti zaštite okoline, povezivanje sa drugim preduzećima, sve su to prilike koje smo prepoznali u našem radu. Zbog toga i lokalni preduzetnici vide interes u pronalaženju investitora iz dijaspore, kako bi predložili svoje projekte i ideje i zajednički pokrenuli posao ovdje", dodaje Babić.

Babić poručuje da u Banjoj Luci postoje dobri uslovi za privlačenje investicija iz dijaspore, te da ovaj prostor ima prednosti koje možemo ponuditi svijetu.

"Najbliži smo Evropskoj uniji, kao glavnom tržištu, imamo tradiciju u proizvodnji, imamo sve veću infrastrukturnu povezanost i naravno cijena rada i drugih faktora u realizaciji investicije se mora uzeti u obzir. To je jedan sklop koji je povoljan za ulaganja, te vjerujem da upravo naša dijaspora – koja razumije i naše specifičnosti, ali i zahtjeve evropskog tržišta može biti faktor koji će nas povezati i pokrenuti", zaključuje Babić. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti