Nova zakonska rješenja će dovesti do efikasnije administracije

06.08.2018. 14:06 / Izvor: SRNA
Nova zakonska rješenja će dovesti do efikasnije administracije

Rešićeva je navela da je riječ o Zakonu o upravnom postupku i Zakonu o matičnim knjigama.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je da Vlada Srpske želi da zakonskim rješenjima koja stupaju na snagu ove godine učini efikasnijim rad administracije, da građani ne čekaju 30 dana na rješavanje zahtjeva i "papirologije".

Rešićeva je navela da je riječ o Zakonu o upravnom postupku i Zakonu o matičnim knjigama, kojima će biti ubrzan rad lokalnih organa, ali i republičkih institucija. 

Ona je istakla da se na ovaj način smanjuje korupcija, te da vjeruje da nema predmeta koji ne može biti završen za sedam dana. 

"Ubrzavamo rad u svim organima uprave. Administraciju činimo odgovornijom za ono što radi. Očekujem da će trebati vremena da se ljudi naviknu na ovaj sistem rada. U Srpskoj postoje lokalne zajednice koje već rade na ovaj način i Vlada želi da to bude standard za sve. Nema razloga da građani za stvari koje su najčešće tehničke gube vrijeme po šalterima i kancelarijama", rekla je Rešićeva za "Večernje novosti". 

Ona kaže da je Zakon o upravnom postupku "pravna Biblija", jer ga tako pravnici doživljavaju, a njegovim izmjenama promijenjen je način rada u lokalnim zajednicima kada je riječ o primjeni ovog zanona. 

"Danas kada građanin preda zahtjev, organ je dužan da ga u roku od 10 dana obavijesti da nešto od dokumentacije nedostaje. Ako nedostaje, građanin ima rok od sedam dana da dopuni dokumentaciju, a ako ne dopuni smatra se da nije dopunio zahtjev. Ukoliko za 10 dana građanin ne dobije nikakvo obavještenje, smatra se da je uredan zahtjev i 30. dan može dobiti samo odgovor", pojašnjava Rešićeva. 

Ona je istakla da su rokovi smanjeni i kada je riječ o novom Zakonu o matičnim knjigama. 

"Rok za uzimanje matičnog broja za novorođenčad do sada je bio 15 dana, a sada je skraćen na osam dana. Propisali smo zakonsku obavezu da službe koje su građani obilazili da pribave papirologiju sada razmjenjuju podatke po službenoj dužnosti. Ostavili smo i mogućnost da u narednom periodu budu dostupni e-matičari, gdje bi u porodilištima instalisali matične službe i ostavljali podatke o novorođenčetu, a u svojim opštinama se nakon nekoliko dana podizao gotov papir o matičnom broju", navela je Rešićeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti