Bihać se želi povezati na plinovod iz Hrvatske?!

28.11.2007. 10:15 / Izvor: Dnevni list
Bihać se želi povezati na plinovod iz Hrvatske?!

Gradsko vijeće Bihaća na svom posljednjem zasjedanju dalo je saglasnost za pokretanje izrade studije o uvjetima i pronalaženju najboljeg idejnog projekta plinofikacije Bihaća. Studija bi trebala potpuno obuhvatiti energetske potrebe u kućanstvima i industriji na ovom području, broj stanovnika i stanova te kolika će biti potrebna financijska ulaganja.

Gradske vlasti planiraju povezati se s plinovodom koji će prolaziti kroz Republiku Hrvatsku i vjeruju da će imati potporu i državne vlasti za daljnje kontakte s nadležnim vlastima i institucijama u Republici Hrvatskoj kako bi se Bihać, Velika Kladuša, pa i Cazin, našli na trasi magistralnog plinovoda. Istaknuli su kako je s hrvatskom stranom potrebno pravodobno dogovoriti mjesto gdje bi se odvajao jedan krak plinovoda od Karlovca prema Bihaću.

To znači da je prijeko potrebno predložiti i koridor kojim bi se polagao plinovod do granice s Bosnom i Hercegovinom u smjeru Bihaća. Vijećnici Gradskog vijeća smatraju kako Unsko-sanski kanton vrlo teško može naći drukčije rješenje dovoda plina, pa su zbog toga odlučili što žurnije krenuti korak dalje s potrebnim istraživanjima, kao i procjenama za plinovod, što bi bila polazna osnova za izradu projekta.

Osim ovoga bilo je govora i o uvođenju plina na prostore općine Velika Kladuša koja leži tik uz granicu s Hrvatskom, o čemu se već poodavno raspravlja. Smatra se da bi se uvođenjem plina spriječila i nemilosrdna eksploatacija šuma koja je jako prisutna na ovom području Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti