Bugojno: Završen seminar "Savremeni trendovi u proizvodnji jagodastog voća"

07.02.2009. 11:48 / Izvor: Fena
Bugojno: Završen seminar 'Savremeni trendovi u proizvodnji jagodastog voća'

U organizaciji Rasadnika jagodastog voća "Heko" d.o.o. u Bugojnu je završen dvodnevni seminar na temu "Savremeni trendovi u proizvodnji jagodastog voća", o čemu je govorio ugledni holandski stručnjak i PUM ekspert Adrianus Nagel.

Skup je okupio predstavnike Zavoda za poljoprivredu Federacije BiH, Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta iz Sarajeva, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srednjobosanskog kantona (SBK), REZ agencije, resornih općinskih i drugih službi, međunarodnih organizacija, poljoprivrednih udruženja i zadruga, te prerađivače jagodastog voća i proizvođače sadnog materijala.

Upriličen je obilazak plantaža i poljoprivrednog gazdinstava kompanije "Heko" na Hotigošću i prezentirani budući planovi novoformirane poslovne jedinice "H&H Fruit" koja će djelovati pod sloganom "Naše voće-Vaše zdravlje".

"Želja nam je da u našem rasadniku, koji je trenutno jedini ove vrste u SBK-u, proizvedemo čist, zdravstveno ispravan i kvalitetan sadni materijal i da ga ponudimo svim zainteresiranim farmerima. S druge strane, do kraja maja i početka branja prvih plodova maline bit će izgrađena hladnjača kapaciteta 500 tona, koja će garantirati siguran otkup svih količina jagodastog voća s ovog područja. Već smo formirali matičnjake krupnoplodne brusnice, visokožbunaste američke borovnice, maline, jagode, kupine, tajberija, crne, crvene i bijele ribizle, plavog i bijelog ogrozda. Neke od ovih vrsta uzgajaju se po prvi put u BiH", kazao je Muhamed Palačkić, vlasnik kompanije "Heko".

Interes za kupovinom proizvoda s plantaža kompanije "Heko" iskazali su kupci u Holandiji, Njemačkoj i Austriji, a u martu su najavljeni pregovori o mogućem plasmanu na tržište Danske.

Kompanija "Heko" upošljava trideset stalnih i dvadesetak sezonskih radnika. U planu je proširenje saradnje na stotinjak kooperanata.

Uz ugostiteljsku djelatnost, promoviranje oblasti agroturizma i uzgoj jagodastog voća ova uspješna kompanija bavi se proizvodnjom savremenih sorti industrijskog krompira, proizvodnjom stočne hrane i uzgojem tovnih junadi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti