Centar za upravljanje saobraćajem u KS počinje sa radom do kraja godine

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Centar za upravljanje saobraćajem u KS počinje sa radom do kraja godine

07.04.2020. 13:16 / Izvor: Akta.ba

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem posjetio je danas Centar za upravljanje saobraćajem u KS iz kojeg će biti omogućen kontinuiran nadzor i upravljanje javnim gradskim  prevozom 24 sata na dan.

Kako je istakao ministar Kalem, ovaj centralizirani Nadzorni centar donosi niz prednosti koje će unaprijediti javni gradski prevoz i povećati bezbjednost putnika.

"Na stajalištima će se nalaziti obavještenja o redovima vožnje, informacije o vremenu dolaska sljedećeg vozila, beskontaktnim kartama će se evidentirati putnici, u svakom trenutku ćemo imati informaciju gdje se koje vozilo nalazi, koliko putnika prevozi. Osim sistema i kontrole elektronske naplate karata, iz Nadzornog centra će se video nadzorom nadgledati 24 tramvajska stajališta, što će tokom cijelog dana biti prikazano na video zidu, a u slučaju potrebe će se moći nadgledati i situacija u vozilima u kojima se nalazi instalirana oprema za video nadzor. Za sada su to sva vozila tramvajskog saobraćaja", rekao je ministar Kalem.

Osim toga na video zidu će biti prikazana mapa Kantona Sarajevo sa svim aktivnim vozilima koja pružaju usluge Javnog gradskog prevoza u KS.

Implementacija cjelokupnog projekta je u završnoj fazi, a plan je da bude okončan do kraja godine s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju i obustavu javnog gradskog prijevoza. Nakon implementacije, slijedi testna faza koja je preduslov puštanja sistema u rad i potpunog prelaska na sistem elektronske naplate i upravljanja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti