Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Eksploatacija i prerada uglja u kopu "Brezove Dane" čeka okolišnu dozvolu

14.08.2014. 11:47 / Izvor: eKapija.ba

Kod Federalnog ministarstva okoliša i turizma nalazi se na javnom uvidu Studija o procjeni utjecaja na okoliš u postupku izdavanja okolišne dozvole za aktivnosti eksploatacije i prerade uglja na površinskom kopu ”Brezove Dane” u općini Maglaj.

Kako kažu u Ministarstvu investitor BBM Sarajevo je dostavio Federalnom ministarstvu okoliša i turizma Studiju o procjeni utjecaja na okoliš u postupku izdavanja okolišne dozvole, a Javna rasprava će se održati dana 11.09.2014.godine u prostorijama općine Maglaj.

BBM je još 2013. godine na prostoru koji zahvata 81 ha počeo detaljna geološka istraživanja koja se odnose na: dubinska istrživanja  geoloških bušotina, izradu istražno-eksploatacionog usjeka, laboratorijskih istražnih radova.

Kako je navedeno u Studiji o procjeni uticaja na okoliš istraživanja se rade u cilju dobivanja pouzdanih geološko-eksploatacinih parametara za izradu “Elaborata o klasifikaciji i kategorizaciji i proračunu rezervi uglja u ležištu Brezove Dane”. 

Na osnovu dosadašnjih istraživanja u dijelu istražnog prostora utvrđene su geološke rezerve uglja u iznosu od: 3,381.448 tona rovnog uglja.

Na bazi dosadašnjih iskustava u Bosni i Hercegovini i Evropi investitor se odlučio za preradu rovnog uglja sa površinskog kopa „Brezove Dane“ po Parnaby postupku, odnosno mokrom postupku koji se u sastoji od Parnaby bubnja i sistema hidrauličnih ciklona i lučnih sita, te taloženjem sitnih čestica u laguni. U periodu probnog rada Parnaby postrojenja istražiće se optimalni raspored uređaja i psotroejnja u tehnološkoj liniji Parnaby postrojenja.

"U ovom periodu taloženje dijela autogene suspenzije vršiće se u laguni koja će se formirati u otkopanom prostoru južnog ugljenog bloka", istaknuto je u Studiji.

Investitoru PD “BBM” Sarajevo već je data Urbanističa saglasnost Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona za detaljna geološka istraživanja na istražnom prostoru “Brezove Dane” kod Maglaja.

Inače, Kompanija "BBM" je u oktobru prošle godine sa Vladom SBK potpisala Ugovor o dodjeli koncesije za istraživanje zlata na lokalitetu Bakovići u Fojnici.

E. Ko.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti