Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Euro Roal pokrenuo novi ekološki projekat: Otkup i reciklaža PVC profila

18.06.2020. 10:19 / Izvor: Akta.ba

Euro Roal d.o.o. Doboj Jug od ove godine nudi otkup PVC profila svim proizvođačima prozora i vrata u Bosni i Hercegovini, počev od svojih partnera, ali također i za druge brendove i proizvođče PVC stolarije. Prikupljeni otpad se reciklira u granule od kojih se u fabrici LB.Profile GmbH  u Njemačkoj ponovo proizvode PVC profili za tržište. 

"Otkup vršimo tako što obezbjeđujemo našim partnerima tzv. big bag vreće i uslove za skladištenje njihovog PVC otpada. Prikupljeni otpad važemo na baždarenoj vagi, a potom vršimo njegovu preradu. Nakon reciklaže i granuliranja, ovako prerađen PVC otpad transportujemo u našu fabriku LB.Profile GmbH u Njemačkoj, u kojoj se ponovo korsiti u ekstrudiranju novih profila. Projektom prikupljanja svih otpadnih PVC profila, kako iz proizvodnje prozora i vrata tako i iz starih objekata, cilj nam je podići svijest kod proizvođača ove vrste  stolarije o zbrinjavanju PVC otpada, a  kojeg je moguće ponovo iskoristiti", izjavio je Admir Djedović direktor kompanije Euro Roal d.o.o. Doboj Jug.

PVC profili sačinjeni su od najmanje od 80% PVC-a, a njegova ponovna upotreba predstavlja jedan od stubova održivosti. Glavni cilj recikliranja PVC profila  je korist po okoliš. Evropska PVC industrija na tom planu postiže realne uspjehe, koristeći između ostalih i Recovinyl za koordinirano prikupljanje i recikliranje PVC proizvoda. Recovinyl je organizacija osnovana 2003. god. unutar Vinyl 2010. programa.

Euro Roal je članica Hifa Grupacije, lider na tržištu i jedan od najvećih distributera aluminijskih  konstrukcijsko - građevinskih profila u Bosni i Hercegovini. Svoje poslovanje Euro Roal  je diverzificirao u dva pravca. Prvi prvac obuhvata prodaju industrijskog asortimana, u šta spadaju "Odjel Inox, Aluminijska industrija, sa bakrom, bronzom i mesingom".

Drugi pravac je prodaja konstrukcijsko – građevinskog asortimana u koji se ubrajaju "Odjel Aluminij konstrukcije",  "Odjel PVC LB.Profili, Okovi, Polikarbonati, Plexiglas Forex i WPC Deckinga", kao i "Odjel dijelova za sekciona garažna vrata".

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti