GAUSS implementira GIS sistem u Zavodu za prostorno uređenje Grada Mostara

31.03.2010. 11:58 / Izvor: eKapija.ba
GAUSS implementira GIS sistem u Zavodu za prostorno uređenje Grada Mostara

Zavod za prostorno uredjenje Grada Mostara i GAUSS d.o.o. Tuzla su ugovorili projekat isporuke i implementacije savremene GIS programske platforme Oracle DB i MapInfo Professional za pristup, pregled, pohranu, te upravljanje, održavanje i distribuciju cjelokupne baze geoprostornih podataka za planiranja Grada Mostara.

Na ovaj način će Zavod i ostale gradske službe uspostaviti bržu i bolju internu razmjenu, pregled i održavanje prostornih podataka, te će omogućiti bolje usluge za sve građane.

Visoki funkcionalni zahtjevi u pogledu dijeljenog pristupa velikoj količini prostornih podataka, od baza prostornih i katastarskih podataka, do avio snimaka visoke rezolucije, nametnuli su potrebu za pouzdanim GIS klijent-server rješenjem. Ključni elemenat ovog GIS softverskog rješenja je centralni server za sve vrste podataka Oracle Database 11g, čime se omogućuje centralizirana pohrana, upravljanje, te pristup, pregled i distribucija cjelokupne baze podataka Zavoda.

U okviru projekta je predviđena obuka osoblja za administraciju i upravljanje sa ovim geoinformacionim sistemom, kao i tehnička podrška Zavoda u smislu njegovog korištenja i daljeg tehnološkog unapređenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti