Goražde: Nastavljen projekt "Saradnje općina FBiH s povratnicima u RS"

10.07.2008. 15:49 / Izvor: Fena
Goražde: Nastavljen projekt 'Saradnje općina FBiH s povratnicima u RS'

U Goraždu je danas održan sastanak privrednika s područja općina Goražde, Novo Goražde i Čajniče.

Sastanak, koji su organizovali Općina Goražde i federalno Ministarstvo za raseljena lica i izbjeglice, je rezultat dogovora prije mjesec dana, a u okviru implementacije projekta "Saradnja općina FBiH s povratnicima u RS", prema kojem je općini Goražde kao partner dodjeljena općina Čajniče (RS).

Nedavno započeti projekat ministarstva za raseljena lica i izbjeglice FBiH, ima za cilj poboljšati međuopćinsku saradnju i pomoć povratnicima.

O privrednim kapacitetima kojima raspolaže općina Goražde govorio je načelnik Mustafa Kurtović dok je savjetnik federalnog ministra za raseljena lica i izbjeglice Mujo Hadžiomerović govorio o pozitivnim iskustvima sličnog pilot projekta koji se realizirao s općinama Srebrenik i Vlasenica.

"I u Gornje-drinskoj regiji (GDR) ukazuje se potreba jače privredne saradnje između općina i stvaranja jedinstvenog ekonomskog prostora, od čega bi u budućnosti kroz nova radna mjesta trebali profitirati i povratnici", kazao je Hadžiomerović, dodajući da je i današnji sastanak svojevrsni iskorak u tom pravcu.

Privrednici i predstavnici općinskih administracija današnji sastanak, koji je prvi u nizu, iskoristili su za prezentiranje vlastitih mogućnosti i razmjenu iskustava u dosadašnjoj saradnji,pri čemu je istaknuto kako veliki broj goraždanskih privrednih subjekata već duži niz godina uspješno sarađuje s firmama iz okolnih općina RS-a.

Sagledavanje i konkretizacija nekih danas iznesenih prijedloga trebao bi se desiti na narednom sastanku koji će se, kako je dogovoreno, održati u Čajniču.

Učesnici današnjeg sastanka obišli su pogone goraždanske firme "Bekto Precisa".


*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti