Hercegovina mamac: Kineske kompanije žele investirati u energiju vjetra

23.10.2019. 15:09 / Izvor: Akta.ba
Hercegovina mamac: Kineske kompanije žele investirati u energiju vjetra

Južni dio Hercegovine najperspektivniji je za ulaganje u energiju vjetra, rečeno je danas u Sarajevu u okviru 5. Internationalnog okruglog stola: Vjetroenergija u BiH.

Južni dio Hercegovine najperspektivniji je za ulaganje u energiju vjetra, a veliki broj kineskih kompanija koje su se do sada pokazale kao dobar partner i investitor želi investirati u ovaj sektor, rečeno je danas u Sarajevu u okviru 5. Internationalnog okruglog stola:Vjetroenergija u BiH.

Domaći i strani eksperti osvrnuli su se na projekte koji su završeni, koji su u toku ili su planirani.

Amir Kazić iz Agencije za unapređenje stranih investicija BiH je kazao kako je zatvaranje starih termoelektrana u BiH planirano do 2030. godine.

Podsjetio je kako je 2018. pušten u pogon Mesihovina sa 51 MW,dok je Jelovača na lokalitetu Tomislavgrada završena i ona je kapaciteta 36 MW.

Od važnih projekata naveo je i projekt Elektroprivrede BiH koji se odnosi na VE Podveležje, te projekat izgradnje VE Grebak  koji je startovao sa izgradnjom i koji će biti od 50 MW.

Zoran Obradović iz WPD Adria koja u BiH radi veliki projekat koji će na kraju osigurati 900 MW instalirane snage, kazao je da i pored prepreka postoje realna šansa za ostvarenje projekata u BiH, iako su procedure jako složene, međutim vođeni iskustvima iz svijeta znaju da to nije nigdje jednostavno.

Romana Mršo iz Elektroprenosa BiH komentarišući realnost spajanja budućih 900 MW na prenosnu mrežu rekla je da to i nije jednostavno jer navedeni iznos energije prelazi kvotu odobrenu od državne agencije za električnu energiju.

Halko Balavac iz Federalnog ministarstva energije i industrije rekao je da je do sada za pet objekata u FBiH izdata energetska, građevinska i upotrebna dozvola.

Među objektima koji su dobili dozvolu su VE Mesihovina, VE Jelovača, VE Podveležje, Kupres 1...

Nada Milovčević iz Ministarstva energetike i rudarstva je kao pozitivan primjer navela saradnju sa kineskim kompanijama koje grade u RS-u. Navela je kako su kineske kompanije zainteresovane za sistem "ključ u ruke" i pokazali se kao dobri partneri na izgradnji termoelektrane Stanari i Ulog. Također, navela je i kako su kineske kompanije interes pokazale i za novi blok u TE Gacko.

Navela je kako zbog problema priključenja na energetsku mrežu Republika Srpska ima drugačiji sistem od Federacije, te se izgradnja vjetroelektrana kontroliše pribavljanjem koncesije.

Dodala je da u RS-u su izdate koncesije za tri vjetroparka instalisane snage 150 MW, a postoji i interes za gradnju VE na području Kalinovika i Zelengore.

U nastavku okruglog stola prisutni su se složili i da treba pojednostaviti procedure kako se ne bi desilo da kao za VE Mesihovinu treba 301 papir, 100 saglasnosti i 20 dozvola.

Okruglim stolom se završava konferenciji dan na sajmu Renexpo koji je okupio veliki broj domaćih i inostranih firmi i eksperata. Konferencija se nastavlja sutra, a kako je planirano govorit će se o Energetskom menadžmentu u BiH, Održivom upravljanju vodama u BiH, Fotonaponskim elektranama i solarnoj energiji u BiH te Upravljanjanju otpadom u BiH.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti