Indesit Company dobio nagradu za održivi razvoj 2009 za Zelenu ekonomiju "Made in Italy" - Medalja za visok stepen energetske efikasnosti i inovacijama u procesu recikliranja

15.12.2009. 10:26 / Izvor: eKapija.ba
Indesit Company dobio nagradu za održivi razvoj 2009 za Zelenu ekonomiju 'Made in Italy' - Medalja za visok stepen energetske efikasnosti i inovacijama u procesu recikliranja

Kompanija Indesit dobila je Nagradu za održivi razvoj 2009, u kategoriji energetska efikasnost, počast koja se dodjeljuje kompanijama koje se odlikuju u zalaganju za inovacijama i performansama sa ciljem održivoga razvoja, od strane Fondacije pod istim imenom i pod pokroviteljstvom Ureda predsjednika Republike Italije.

Nagrada uručena 29. oktobra 2009. godine na Fiera di Rimini-u povodom Ecomondo-a 2009, na kojem se predstavljaju primjeri obnovljivih energetskih tehnologija i zelene ekonomije, je dodjeljena Indesit kompaniji za njihove nove kućanske aparate, prvenstveno za mašine za veš koje karakterizira niska potrošnja, odnosno visok stepen energetske efikasnosti i mašine za posuđe (koje se također mogu pohvaliti smanjenom potrošnjom vode) te za inovacije koje je ova kompanija uvela u proizvodnom procesu kao što su posebni pokazatelji za mjerenje stepena do kojeg je moguće reciklirati proizvode.

S obzirom da je na tržištu veoma veliki potencijal za prodaju aparata sa visokim stepenom energetske efikasnosti, shodno navodima, izvedbene karakteristike novih modela obećavaju značajnu korist za okoliš: kao prvo, smanjenje emisije stakleničkih plinova zbog smanjenja potrošnje struje iz fosilnih goriva.

Kompanija Indesit je predstavila brojne proizvodne inovacije kako bi se smanjila potrošnja energije od kojih najnoviji uključuje eko-programe kod mašina za pranje veša koje koriste vodu sobne temperature, rješenja koja u optimalnoj mjeri koriste vodu i energiju o zavisnosti od količine stavljenog veša, motore nove generacije i nepropusne senzore kako bi se pomoglo u smanjenju potrošnje vode i struje u radu mašina za posuđe.

"Medalja koju smo primili pripada svim našim kolegama koji su na različite načine radili na razvoju ovih odličnih, inovativnih i iznimno kvalitetnih proizvoda", istakao je direktor za kvalitet i okoliš Indesit kompanije Enrico Cola.

"Djelimično zahvaljujući nama mi nastavljamo investirati u aparate koje karakterizira niska potrošnja, odnosno visok stepen energetske učinkovitosti te je dovelo do razvitka kolektivne svijesti koja će nastaviti da nam svima donosi korist. Ovo je za nas vrijednost jer smo mi uvijek investirali u zelenu ekonomiju razvojem proizvoda koji su tehnološki iznimno savremeni ali u isto vrijeme i veoma jednostavni za upotrebu, `čisti`, pogodni za reciklažu i sa smanjenim negativnim uticajem na okoliš čak i tokom proizvodne faze", naglasio je Cola.

Indesit kompanija je primila medalju predsjednika Republike zajedno sa Cantine Lungarotti, u Torgiano (TR), u kategoriji obnovljive energije i Montello di Montello (VR), u kategoriji odlaganja otpada.

"Ove tri kompanije zajedno sa brojnim drugim kompanijama koje su uzele učešće u ovim nagradama, pokazuju da ima dosta zelenoga u italijanskoj `mašini`. Cifre govore same za sebe. U 2008. godini proizvodnja obnovljivih aparata je porasla za 21 posto dok je sveukupna prodaja u zelenoj ekonomiji iznosila 5,2 milijarde eura. Ovo je veoma važan signal, dokaz inovativne vizije koju italijanska industrija počinje primjećivati", istakao je Edo Ronchi, predsjedavajući Fondacije za održivi razvoj.

Indesit Company je po tržišnoj zastupljenosti drugi evropski proizvođač bijele tehnike. Ona je vodeći proizvođač na tržištu u Italiji, Velikoj Britaniji, Rusiji, Portugalu, Rumuniji i Ukrajini te je među vodećim u Francuskoj, Poljskoj, Turskoj, Češkoj Republici, Mađarskoj i Grčkoj.

Kompaniju je 1975. godine osnovao trenutni predsjednik Vittorio Merloni i ista je uvrštena na kotaciju Milanske berze od 1987. godine. U 2008. godini, Grupacija je ostvarila prodaju od 3,2 milijarde eura i proizvela oko 15 miliona kućanskih aparata (mašina za veš, sušilica za veš, mašina za posuđe, frižidera, zamrzivača, pećnica i štednjaka.

Indesit, Hotpoint-Ariston i Scholtès su glavne marke Grupacije. Indesit kompanija posluje putem 17 proizvodnih postrojenja (u Italiji, Poljskoj, Velikoj Britaniji, Rusiji i Turskoj) u 24 komercijalna ogranka širom svijeta i upošljava 17.000 uposlenika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti