Ko je Eldin Diglišić, američki biznismen koji bi mogao preuzeti Željezničar?

15.11.2021. 08:50 / Izvor: Akta.ba
Eldin Diglišić

Bosanskohercegovački biznismen sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama Eldin Diglišić poslao je pismo namjere FK Željezničar.

Bosanskohercegovački biznismen sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama Eldin Diglišić poslao je pismo namjere FK Željezničar sa ciljem da investira u klub sa stogodišnjom tradicijom, koji se trenutno nalazi u vrlo teškoj poziciji.

Sarajlija Diglišić je u Sjedinjene Američke Države otišao 1997. godine, kako bi naučio jezik i upisao studijski program. Nakon karijere u bankarstvu, Diglišić je 2007. godine odlučio da pokrene kompaniju ShipEX, koja će se baviti transportom roba. 

Kompanija je počela funkcionisati sa jednim kamionom i vozačem, da bi u narednom periodu porasla na "flotu" od čak 350 kamiona. Prema informacijama na zvaničnoj stranici ove kompanije, ShipEX je posvećen svojim vozačima kao najviše vrijednom resursu i u određenoj mjeri je donio evoluciju tržišta i odnosa prema vozačima. ShipEX Logistics je ujedno jedan od najvećih logističkih servisa medicinske opreme u SAD-u.

ShipEX godišnje obrne preko 100 miliona dolara, te je jasno da se radi o respektabilnoj kompaniji na američkom tržištu i kompaniji koja bi itekako mogla pomoći Željezničaru da prevaziđe trenutnu tešku situaciju.

"U narednom periodu, pristupit će se procesu analize potencijalnog modela saradnje, a u tom procesu vršit će se razmjena podataka koja je striktno definisana ugovorom o povjerljivosti koji je u ime Kluba potpisao predsjednik Skupštine, Edin Cernica", saopćeno je iz Kluba.

Kako bi se Klub u potpunosti zaštitio u ovom procesu, formiran je zvanični tim za pregovore koji će biti zadužen za daljnju komunikaciju sa potencijalnim partnerom i rad na pronalasku održivog modela saradnje. U slučaju pozitivnog ishoda pregovora, imenovani tim će prijedlog saradnje dostaviti delegatima Skupštine Kluba na razmatranje i eventualno izglasavanje. Pregovarački tim sačinjavaju svi aktuelni predsjednici organa Kluba, delegat iz Skupštine koji je koordinator Radne grupe za izradu Strategije Kluba za period 2021 – 2025, jedan član te iste Radne grupe i dugogodišnji sponzor Kluba, jedan bivši predsjednik UO Kluba, kao i predstavnik UNFKŽ.

Do sada, ovo je jedini formalno iskazan interes za uspostavljanje strateškog partnerstva sa FK Željezničar, koji je pristigao na osnovu javnog poziva koji je objavljen u sedmom mjesecu ove godine, a na osnovu zaključka sa sjednice Skupštine Kluba od 12.06.2021. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti