Kompanije mogu inovirati kroz sopstvenu inkubaciju start-upa

04.05.2019. 08:46 / Izvor: Akta.ba
Kompanije mogu inovirati kroz sopstvenu inkubaciju start-upa

MarketMakers je u potrazi za partnerskim kompanijama koje mogu i žele koinvestirati u razvoj njihovih sopstvenih start-up inkubatora ili inkubacijskih mehanizama.

Informacijsko-komunikacijski, kao i drugi tehnološki (tech) sektori i, općenito, sektori zasnovani na znanju u Bosni i Hercegovini posljednjih godina bilježe stabilan i nezanemariv rast, uglavnom vođen sve većom prisutnošću domaćih kompanija na inostranim tržištima. Unatoč rastu i zapaženim poslovnim uspjesima, kompanije u ovim sektorima su pretežno pozicionirane na samom kraju međunarodnih lanaca vrijednosti, uglavnom obavljajući autsorsane (eng. outsourced) aktivnosti za velike kompanije u inostranstvu.

Bazirajući svoju poslovnu strategiju na ovakvom, transakcijskom, modelu, kompanije uglavnom zanemaruju posvetiti pažnju i strateški investirati u inovacije i razvoj sopstvenih produkata ili usluga. Međutim, kako bi se osigurao dugoročan i rezilijentniji razvoj ovih industrija, potrebno je staviti veći akcenat na njihovu diverzifikaciju, što uključuje više investicija u inovacije, odnosno inovativne proizvode i usluge. Ipak, javne politike koje bi stimulirale privatne investicije u istraživanje i razvoj, te eksperimentalne aktivnosti kompanija, su nerazvijene. Sa druge strane, diskurs i pristup razvoju start-upa, koji također igraju značajnu ulogu u razvoju inovacija, u Bosni i Hercegovini često su fokusirani na pokušaj repliciranja američkih ili evropskih modela za inkubaciju i akceleraciju start-upa, što uglavnom rezultira modelima koji su neodrživi u lokalnom kontekstu, odnosno modelima koji su ovisni o permanentnoj donatorskoj podršci.

MarketMakers, projekat podržan od Vlade Švicarske, je zainteresiran proširiti i refokusirati diskusiju o inovacijama i inkubaciji inovativnih poslovnih ideja kroz podršku kompanijama koje žele uspostaviti interne start-up inkubatore (in-company start-up incubator). U tom smislu, interni inkubatori ili inkubacijski mehanzmi omogućavaju kompanijama da identificiraju i/ili privuku ideje sa komercijalnim potencijalom te da im, u okvirima kompanije, pruže potrebnu podršku (npr. mentorstvo, računovodstvene usluge, prostor za rad, uvezivanje sa klijentima, itd.) i inicijalni kapital, kako bi se ideja razvila u održiv biznis ili komercijalni produkt/uslugu. Zauzvrat, kompanija zadržava dio ugovorenog vlasništva u start-upu ili prihoda iz produkta/usluge. Kroz ovakav pristup, osim potencijalnog komercijalnog povrata na investiciju, kompanije promoviraju kreativnost i poduzetništvo među uposlenima, diverzificiraju timove te postaju privlačnije talentovanim stručnjacima/kinjama.

MarketMakers je u potrazi za partnerskim kompanijama koje mogu i žele koinvestirati u razvoj njihovih sopstvenih start-up inkubatora ili inkubacijskih mehanizama.

Zainteresirane kompanije, koje ispunjavaju definisane kriterije, mogu se obratiti na email: info@marketmakers.ba do ponedjeljka 20. maja 2019. godine. Detaljniji opis modela i kriteriji za kompanije su dostupni na web stranici MarketMakers projekta. Osim toga, na web stranici je moguće pronaći obrazac za izražavanje interesa kojeg kompanije trebaju popunjeg priložiti uz svoj email.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti