Ljajić: CEFTA mora da se reformira, mijenja i ide naprijed

21.11.2017. 15:36 / Izvor: Fena
Ljajić: CEFTA mora da se reformira, mijenja i ide naprijed

Ljajić je podsjetio kako je CEFTA napravila odlične rezultate pošto su zemlje u regiji povećale izvoz.

Vlada Srbije spremna je za formiranje zajedničkog ekonomskog prostora u regiji, kao i primjenu akcijskog plana, koji su dogovoreni u Trstu, poručio je srbijanski ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić upozorivši da kamioni u regiji i dalje na graničnim prijelazima čekaju od sedam do 48 sati.

"S druge strane, prosječno zadržavanje kamiona u Gruziji je svega sedam minuta. Gubimo 26 milijuna sati godišnje zbog čekanja kamiona s robom na granici, prema podacima MMF-a. Oko 800 milijuna eura se plaća za različite vrsta usluga na tim graničnim prijelazima, opravdano ili neopravdano, što je jedan posto BDP-a zemalja regije", rekao je Ljajić na skupu u okviru CEFTA nedjelje 2017.

Dodao je kako  zemlje CEFTA-e moraju da donesu odluku hoće li čekati da politika riješi sve probleme ili će nešto učiniti za gospodarstvenike.

"Ne možemo da guramo probleme pod tepih, treba da tražimo rješenje za gospodarstvenike. Vlada Srbije je potpuno spremna da učini korak više i da idemo dalje u formiranje zajedničkog ekonomskog prostora", naglasio je Ljajić.

Ocijenio je kako CEFTA mora da se reformira, mijenja i ide naprijed.

Ljajić je podsjetio kako je CEFTA napravila odlične rezultate pošto su zemlje u regiji povećale izvoz, konkurentnost i produktivnost, ali da, ipak, nikako da se reformira i napravi korak više.

Zemlje zapadnog Balkana ostvaruju tri četvrtine svog izvoza sa zemljama EU, kazao je srbijanski ministar te upozorio kako svaka od tih zemalja ne ostvaruje izvoz u skladu sa svojim izvoznim potencijalima. 

Kao primjer naveo je Makedoniju i BiH koje koriste 33 posto svog potencijala kada je riječ o izvozu prema EU.

Upozorio je i na nedostatak investicija, kazavši kako se prema podacima MMF-a vidi da šest zemlja regije imaju investicije 3,5 puta manje od Mađarske, a 2,5 pusta od  Češke.

"Dok smo se mi međusobno sukobljavali politički, nažalost i ekonomski, drugi je skidao kajmak", naglasio je Ljajić.

Podsjetio je kako trenutno u CEFTA-i svako može da blokira drugog i uvodi protekcionističke mjere, da ne postoji suglasnost oko potpisivanja Protokla 6 te da se kasni s ratifikacijom Protokola 5.

Srbijanski ministar ranije je najavio kako će Srbija službeno predložiti da se način glasovanja u toj organizaciji promjeni i primjeni model "konsenzus minus jedan", a cilj prijedloga srbijanske strane je da se izbjegne dosadašnja praksa da jedna zemlja blokira drugu prilikom glasovanja o važnim sporazumima.

CEFTA nedjelja se održava se od 21. do 24. studenoga u Beogradu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti