Lukavac Cement: Alternativna goriva su budućnost zaštite okoliša

09.11.2017. 08:29 / Izvor: Akta.ba
Lukavac Cement: Alternativna goriva su budućnost zaštite okoliša

Lukavac Cement je aktivni učesnik i izlagač na ovogodišnjem međunarodnom sajmsko-kongresnom događaju Renexpo® BiH 2017.

Lukavac Cement je aktivni učesnik i izlagač na ovogodišnjem međunarodnom sajmsko-kongresnom događaju Renexpo® BiH 2017 koji se održava u Sarajevu 8. i 9.11. u Kongresnom centru Hills.

Na sajmu Tvornica cementa Lukavac promovira korištenje alternativnih goriva, te je bila sponzor konferencije pod nazivom "Upravljanje čvrstim otpadom u BiH - Korištenje otpada kao alternativnog goriva" na kojoj se govorilo o tome kako ga iskoristiti, kako je ova oblast na državnom nivou regulisana, te kakva su iskustva susjednih zemalja.

Kako je istaknuto, otpad je veliki problem koji uz dobro upravljanje može postati dobra prilika kompanijama da se isprofiliraju i da iz onoga što njima predstavlja problem, naprave dodatnu zaradu.

Upravo takav primjer je Tvornica Lukavac Cement čiji je direktor proizvodnje Nedim Pašić direktor proizvodnje, govorio o pionirskim poduhvatima lukavačke cementare u korištenju alternativnih goriva, te o ekološkim i ekonomskim prednostima korištenja goriva iz otpada u proizvodnji cementa.

U svom izlaganju istakao je da korištenje goriva iz otpada doprinosi smanjenju udjela korištenja fosilnih goriva, kao i da se smanjuju količine otpada koje se moraju odlagati na deponijama. Pri tome se vrše uštede energije, umanjuju se emisije stakleničkih plinova odnosno ugljičnog dioksida, ali se stvaraju i nove prilike za razvoj lokalne i bh. ekonomije.

"Mi smo pioniri u upotrebi alternativnih goriva u BiH. Alternativna goriva su goriva nastala iz otpada koji se više ne može reciklirati i prerađivati, a ima određenu upotrebnu kalorijsku vrijednost. Upotrebom alternativnih goriva u cementnoj industriji mi smanjujemo potrošnju fosilnih goriva kao neobnovljivih izvora energije. Osim toga, imamo smanjenje emisije CO2, te imamo znatno niže finansijske troškove što nas čini konkuretnim na tržištu", kazao je Pašić za Akta.ba, ističući da je korištenje alternativnih goriva budućnost zaštite okoliša.

Prema njegovim riječima, dosadašnja iskustva Tvornice Lukavac Cement u primjeni alternativnih goriva u procesu proizvodnje cementa govore da se mogu koristiti značajne količine goriva iz otpada i da u konačnici svi imaju koristi od toga.

"Time smanjujemo vanjske deponije koje je jako teško zbrinuti, a postoji način da se pretvore u alternativna goriva, stoga treba potaknuti tu prizvodnju", istakao je Pašić.

 Za okoliš i lokalnu zajednicu, kaže, prerada otpada je veliki korak, jer, osim što čuva okoliš, zapošljava i veliki broj ljudi.

"Trebamo se ugledati na pozitivne primjere iz evropske industrije cementa gdje u većini slučajeva udjel alternativnih goriva iznosi i preko 80%" rekao je direktor proizvodnje Lukavac Cementa Nedim Pašić, dodajući da sva ulaganja lukavačke cementare u najnovije tehnologije idu upravo u tom smjeru.

Kako je kazao za Akta.ba, Lukavac Cement je od 2001. godine uložila 120 miliona eura u nove tehnologije, dok su 2017. godine najviše ulagali u zaštitu okoliša, energetsku efikasnost i naravno upotrebu alternativnih goriva.

Inače, Lukavac Cement svojim djelovanjem i aktivnim učešćem na ovakvim međunarodnim manifestacijama želi da potakne i doprinose što boljem uređenju oblasti zbrinjavanja otpada i zaštiti prirodne okoline u BiH.  Svojim odnosom i zalaganjem za očuvanje životne okoline stekla je naziv "Zelena fabrika cementa" koji se temelji na certifikatima ISO 9001:2008 i ISO 14001:2004, u skladu sa najboljim evropskim praksama i standardima.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti