Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Maslina i divlji Šipak - Kulture budućnosti

05.03.2018. 10:03 / Izvor: SRNA

Poljoprivredni proizvođači u Trebinju veliku zainteresovanost pokazuju za uzgojem masline i šipka, jer je ovo područje izuzetno povoljno za proizvodnju tih kultura, rekao je Srni Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda Trebinje.

On kaže da je veliki broj malih proizvođača odlučan da zasadi masline i šipak, te da će im Agrarni fond pomoći da pokrenu tu proizvodnju i da ukažu šta je najisplativije da ne bi došlo do zasićenja kao što je to bilo jedno vrijeme u proizvodnji vina.

Dutina kaže da su upravo proizvodnju masline i šipka prepoznali kao kulturu budućnosti.

"Već smo razgovarali sa stručnjacima sa Poljoprivrednog fakulteta iz Banjaluke i oni su održali predavanje našim proizvođačima o toj temi, upoznali ih sa sortama koje su najpogodnije za uzgoj te odgovorili na mnogobrojna pitanja koja su ih interesovala, jer je proizvodnja ovih kultura za njih nepoznanica", rekao je Dutina.

Zbog niskih temepratura, najpogodnije za ovo područje je uzgoj sadnica maslina oblice i pandolino.

Da bi poljoprivrednim proizvođačima olakšali i stvorili preduslove za proizvodnju, Agrarni fond je u proteklom periodu pokrenuo značajne procese kako bi zemljište priveli namjeni i da bi se mogli podizati maslinjaci, voćnjaci i vinogradi.

"Imamo veliku podrška Gradske uprave i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske koje će u narednom periodu nabaviti mašinu za mljevenje i pripremu terena, duboko oranje neplodnog krša i pretvaranje u plodne oranice na kojima bi se ti maslinjaci i voćnjaci mogli podizati", rekao je Dutina.

Mašina će biti data na raspolaganje trebinjskom Centru za gazdovanje kršom koje će shodno pravilniku koji bude donesen obrađivati površine u svim opštinama koje pripadaju agrimediteranskom centru.

Dutina kaže da u Trebinju ima dosta zapuštenih površina koje je potrebno samo preorati i izvršiti dopunsku obradu i staviti ih u funkciju.

"Prošle godine smo pokrenuli projekat koji je Agrarni fond finasirao iz sopstvenih sredstava, a u okviru koga smo obradili oko sedam i po hektara zapuštenih površina i podijelili ih proizvođačima iz ruralnih područja, te im obezbijedili sadni i sjemenski materijal", istakao je Dutina.

Kao jednu od bitnih aktivnosti Fonda, Dutina je naveo i identifikaciju državnih parcela i onih u vlasništvu grada Trebinja kako bi imali uvid gdje se te površine nalaze.

"Sljedeći korak je da komisija obiđe svaku parcelu i da identifikuje koliki je stepen zapuštenosti kako bi mogli dalje da reagujemo. Želimo da stvorimo neophodne preduslove za proizvodnju kako bi zainteresovali ozbiljne investitore da ulažu", kaže Dutina.

Trebinjski Agrarni fond osnovan je prije godinu dana i jedina je ustanova na području Hercegovine i šire koja ulaganjem sopstvenih sredstava i stručnog znanja radi na unapređenju poljoprivrede, a proizvođačima omogućava da na lakši i brži način proizvode i plasiraju svoje kulture na tržište. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti