Mikrofinancijske organizacije očekuju pozitivno poslovanje u ovoj godini

16.05.2012. 16:44 / Izvor: eKapija.ba
Mikrofinancijske organizacije očekuju pozitivno poslovanje u ovoj godini

Mikrokreditni sektor od 2011. godine pokazuje stabilizaciju, smanjen je obim operacija i broj klijenata, što je rezultat krize koja je zahvatila sve segmente tržišta, ocjenjuje situaciju u ovom sektoru Dragana Mehmedović, generalna tajnica Udruženja mikrofinansijskih organizacija u BiH na druženju sa novinarima koje je danas upriličeno u Sarajevu.

Navodi da mikrofinancijske organizacije sada detaljnije rade na procjeni zaduženosti klijenata kako bi se izbjegli problemi koje su imali u 2008. i 2009. godini. Stabilizaciji je doprinijelo i značajno smanjenje troškova rezervi za kreditne gubitke, kao i selektivniji pristup kod odabira novih klijenata.

Što se tiče ove godine očekuje nastavak trenda iz 2011. i pozitivno poslovanje mikrofinancijskih organizacija u BiH.

Sadina Bina, direktorica mikrokreditne organizacije EKI, navodi da je osnovni cilj sektora u ovoj godini da pokuša aktivno raditi sa regulatorima na promjeni zakona koji bi sa jedne strane zaštitio sve potencijalne klijente, osigurao supervizoru adekvatnu superviziju MKO-a i dao dovoljno prostora mikrokreditnim organizacijama za neki budući rast i razvoj.

"Što se tiče izmjena zakona koji regulira ovu oblast mislimo da ga je potrebno proširiti na način da MKO-i osim davanja kredita mogu raditi i neke druge usluge kako bi pružili bolju uslugu samom klijentu i disperzirali rizik. Što se tiče same supervizije da Agencija za bankarstvo preuzme punu superviziju nad MKO-ima i prati njihov rad i svojim sugestijama daje neke mjere koje bi značile ili poboljšanje rada ili neke sankcije ukoliko organizacije ne zadovoljavaju odgovarajuće standarde", navodi Bina.

Pojašnjava da su organizacije tek u 2008. ušle pod superviziju Agencije te da još uvijek sve nisu supervizirane. Kada se supervizija završi Agencija će imati potpuni uvid u stanje u sektoru te biti u situaciji da poradi na regulativi koja će doprinijeti boljitku sveukupnog sektora.

Kao faktor koji je pozitivno utjecao na njihov rad navodi uspostavu centralnog registra kredita koja je, kaže, u mnogome doprinijela da dođe do minimiziranja rizika prezaduživanja koje su imali u prethodnom razdoblju jer to omogućuje svim sudionicima da sagledaju koliko mogu opteretiti klijenta. "Prije dvadesetak dana počelo se i sa dnevnim ažuriranjem registra tako da sada se na dnevnoj bazi može provjeriti kreditna povijest potencijalnog klijenta te samim time minimizirati mogućnost da se davanjem nekog novog kredita klijent dovede u problem", navodi Bina.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti