Mogu li neispravni respiratori biti vraćeni Kinezima

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Mogu li neispravni respiratori biti vraćeni Kinezima

03.11.2020. 09:04 / Izvor: Dnevni Avaz

Almir Badnjević, direktor firme "Verlab", koji je bio zadužen za verifikaciju respiratora koje je nabavila kompanija "Srebrena malina" u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, pojasnio je za "Avaz" mogu li ovi uređaji koji su plaćeni 10,5 miliona KM biti vraćeni Kinezima i kakav će biti njihov daljnji tretman.

Bez pokrića

Instalacija i podjela respiratora medicinskim ustanovama do daljnjeg je obustavljena jer je utvrđen sistemski kvar na četiri uređaja. Indikativno je da je cijeli posao dogovoren uz garanciju na dostavljenu robu, ali ne i pokriće, čime novac ne može biti vraćen. Pitanje je šta će biti i s uređajima.

"Sve ove stvari trebaju biti definirane u ugovoru između “Srebrene maline” i proizvođača. Ali ja, da iskren budem, taj ugovor nikada nisam vidio. Treba sada pitati “Srebrenu malinu” šta tačno garancija pokriva. Sve je sada do ugovora i garancije", kaže Badnjević.

Šta piše u garanciji

Bez ugovora o garanciji teško je reći šta će se dešavati, navodi Badnjević i dodaje da je potrebno provjeriti šta je navedeno u klauzulama ugovora.

Potvrdio nam je kako je dobio informaciju da je ostvaren kontakt s proizvođačima i da bi se danas trebalo znati o kakvom je sistemskom kvaru riječ.

Danas informacija

"Hoće li se to riješiti, ostaje da vidimo. Valjda će dati upute šta da se uradi ili će reći da se uređaji vrate. Sve je do ugovora i garancije, jer tačno piše kakvi su uvjeti i na šta se oni odnose. Mora se vidjeti kakva je vrsta sistemskog kvara, ali Kinezi moraju reći šta je problem, a ne mi", kaže Badnjević.

Kadribegović: Šta mi tu možemo?

Mustafa Kadribegović, v. d. direktora Federalne uprave civilne zaštite, rekao nam je jučer da je o svemu obaviještena i "Srebrena malina", ali da od njih nisu dobili nikakav odgovor.

"Čim smo dobili papire od "Verlaba", mi smo ih obavijestili. Za sada nema ništa još konkretno ni od proizvođača. Šta mi tu možemo uraditi, jedino da kažemo “Srebrenoj malini” da nam dostave ispravne respiratore", smatra Kadribegović.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti