Mrkonjić Grad: "Voda Kruna" izvezla prvi kontigent flaširane prirodne vode na njemačko tržište

24.03.2009. 10:07 / Izvor: Nezavisne novine
Mrkonjić Grad: 'Voda Kruna' izvezla prvi kontigent flaširane prirodne vode na njemačko tržište

Fabrika za prizvodnju prirodne i gazirane vode "Voda Kruna" iz Mrkonjić Grada nakon godinu dana rada 23.03.2009. godine je izvezla prvi kontigent flaširane prirodne vode na njemačko tržište. S uvoznikom vode Kruna za njemačko tržište ugovor je sklopljen do kraja godine.

"Sa partnerom iz Njemačke sklopili smo ugovor o izvozu prvog kontigenta od 60 šlepera ili oko 1,3 miliona litara prirodne vode kruna na njemačko tržište. Ovo je veoma značajan dan za našu fabriku, jer smo konačno uspijeli da obezbijedimo izvoz naše flaširane prirodne vode. Domaće tržište je preplavljeno uvoznim vodama, što nam otežava plasman", rekao je direktor preduzeća "Voda Kruna" Davor Damjanović.

On napominje da su za plasman na njemačko tržište morali ispuniti zahtjeve ISO standarda 9001 i 1401, te međunarodni standard u oblasti zdrave hrane Hasap. Voda kruna je morala da prođe i analize u nadležnim njemačkim institutima.

Damjanović najavljuje da su u toku pregovori sa partnerima iz Rusije za izvoz i u tu zemlju.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Zoran Tegeltija izrazio je zadovoljstvo što je preduzeće "Voda Kruna" uspijelo da obezbijedi plasman svojih proizvoda na njemačko tržište.

"Napokon smo dočekali dan da se naši proizvodi nađu na policama trgovina u Njemačkoj. To je od velikog značaja za našu privredu i radnike", rekao je Tegeltija.

U fabrici je zaposleno 27, a u planu je zapošljavanje još pet radnika. "Voda Kruna" je počela s radom prije godinu dana i njen godišnji kapacitet je 60 miliona litara flaširane prirodne vode sa izvorišta Orlov kamen na planini Lisina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti