Vijesti

Najveće gradilište u Mostaru: Gradi se zatvor vrijedan 21 milijun maraka

07.11.2011. 11:03 / Izvor: Dnevni list

Sredinom listopada na lokaciji vojarne “Stanislav Baja Kraljević” u Jasenici, južno od Mostara, krenula je izgradnja novog zatvora vrijednog ukupno 21 milijun maraka.

Na trenutačno najvećem gradilištu u Mostaru niknut će novi suvremeno opremljeni zatvor koji će se prostirati na oko 50 tisuća metara četvornih, a izvođač radova je HP "Investing", piše Dnevni list.

Po europskim standardima

Iz Uprave KPZ-a Mostar su nam rekli kako se radi tek o prvoj od četiri faze izgradnje novog zatvora. Prva faza je vrijedna 3,2 milijuna maraka, a rok završetka radova je za pet mjeseci.

"Radovi koji se izvode u prvoj fazi odnose se na nivelaciju terena, izgradnju četiri zaštitna zida, i to po jedan oko cijelog zatvora, zatim oko poluotvorenog tipa, oko zatvorenog tipa i oko šetnice zatvorenog tipa. Prva faza radova uključuje i izgradnju tri objekta i zaštitnog kanala rova oko cijelog zatvora i pristupnog puta u dužini 900 metara", rekli su nam iz Uprave KPZ-a Mostar.

Planirano je da se zatvor u cijelosti dovrši za četiri godine, i da ima kapacitet od 400 osuđenih osoba. Po 200 će ih se moći smjestiti u zatvorenom i poluotvorenom tipu zatvora, a sve će biti urađeno po europskim standardima.

To je znatno više kada se uzme u obzir da sadašnji zatvor ima 145 zatvorenika i 45 ljudi koji se nalaze u pritvoru. Objekt će, kako tvrde iz Uprave, imati jednokrevetne i dvokrevetne ćelije. Sredstva za izgradnju zatvora osigurana su u federalnom proračunu.

"Ćelovina" - pritvor

Zatvor će biti od velike ekonomske koristi te će se u njemu zaposliti veliki broj ljudi. Očekuje se da bi u zatvoru broj djelatnika sa sadašnjih 82 trebao porasti na 250 ljudi.

Ćelovina, sadašnji zatvor poluotvorenog tipa, koji je izgrađen još u vrijeme austrougarske uprave, nakon izgradnje novog zatvora služit će kao pritvor i u njega će se iz Županijskog suda u neposrednoj blizini dovoditi pritvorenici.

Podsjetimo kako je izgradnja zatvora bila najavljena još 2008., ali je zbog pobune dijela mještana Jasenice, koji su se protivili izgradnji, bila zakočena. Mještani su čak potpisivali i peticiju protiv izgradnje, no unatoč njihovom protivljenju, odlučeno je da se zatvor ipak gradi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti