Nakon što su Austrijanci preuzeli Siporex: Tuzlanska tvornica bit će najmodernija u Evropi

09.03.2009. 15:37 / Izvor: Dnevni Avaz
Nakon što su Austrijanci preuzeli Siporex: Tuzlanska tvornica bit će najmodernija u Evropi

Austrijska grupacija Xella International, kao najveći proizvođač porobetona na svijetu, investicijom u vrijednosti od 23 miliona eura konačno je ušla i na tržište Bosne i Hercegovine. Ovim je BiH postala dio porodice koju čini više od 30 zemalja u svijetu u kojima Xella ima 76 fabrika.

Kupovinom 75,4 % dionica na berzi prije pola godine, kompanija Xella BH postala je većinski vlasnik tuzlanskog Siporexa.

U sanaciju i finansijsku konsolidaciju pogona u Tuzli uloženo je 10 miliona eura, a preostali dio investicije odnosi se na izgradnju i rekonstrukciju najmodernije fabrike porobetona u Evropi.

"Proizvodnja će biti pokrenuta sredinom ove godine sa kapacitetom od 200.000 kubika, od čega je čak 50 % planirano za izvoz", kaže Claus Steiner, direktor austrijske grupacije Xella.

Xella BH je, inače, dio grupacije Xella International koja osim cijele Evrope pokriva i tržišta Kine, Sjedinjenih Država, Meksika i Čilea. Grupacija zapošljava 8.000 radnika, a u 2008. godini ostvarila je promet veći od 1,4 milijarde eura. U BiH u narednom periodu očekuje se profitabilan rast i povećanje udjela u postojećim tržištima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti